Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanstvo pred izzivi današnjega časa skozi oči različnih cerkva

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 01. 2023 / 17:15
Oznake: Krščanstvo, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 05:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krščanstvo pred izzivi današnjega časa skozi oči različnih cerkva
Letos bo teden molitve za edinost kristjanov potekal med 18. in 25. januarjem. Fotografija je iz leta 2019. FOTO: Tatjana Splichal

Krščanstvo pred izzivi današnjega časa skozi oči različnih cerkva

Med 18. in 25. januarjem bo že tradicionalno potekal teden molitve za edinost kristjanov, tokrat pod geslom »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17). Tema »skrbi za pravico« je tudi sestavina sinodalnega procesa.

Kot poudarjajo pri Slovenski škofovski konferenci, bo teden molitve za edinost kristjanov opomnik, da »ekumenizem ni samo molitev za ta veliki cilj, marveč vključuje tudi konkretno sodelovanje med kristjani različnih skupnosti in cerkva. Gre za področja, kot so pravičnost in mir, krepitev družinskega življenja, spoštovanje manjšinskih skupnosti, ohranjanje stvarstva, sprava med narodi in skupnostmi«. Lani poleti so se v Svetu krščanskih cerkva in islamske skupnosti v skupni izjavi izrekli v prid tradicionalnega pojmovanja družine in zakona.

Pogovor v pastoralnem centru SPC

Tako se bodo v tednu molitve za edinost kristjanov vrstili dogodki po vseh slovenskih (nad)škofijah, seznam evharističnih bogoslužij in ekumenskih molitev pa najdemo TUKAJ. Že dan pred uradnim začetkom tedna molitve pa bo v torek, 17. januarja 2023, ob 17. uri v Kulturno-pastoralnem centru Srbske pravoslavne cerkve na Prešernovi 35 v Ljubljani pogovor o krščanstvu pred izzivi današnjega časa, pri katerem bodo sodelovali predstavniki različnih cerkva – Srbske pravoslavne cerkve, Rimokatoliške cerkve, Evangeličanske cerkve AV in Makedonske pravoslavne cerkve.

V sredo v Celju

Sicer pa bo v sredo, 18. januarja, ob 19. uri pri sv. Ceciliji (kapucini) v Celju ekumenska molitev predstavnikov krščanskih cerkva, ki jo bodo vodili celjski škof Maksimilijan Matjaž, upokojeni škof Stanislav Lipovšek, evangeličanski škof Leon Novak, pravoslavni celjski paroh Goran Šljivić in Daniel Grabar, superintendent evangelijskih binkoštnih kristjanov. K ekumenski molitvi so vabljeni verniki vseh ekumenskih cerkva.

Ekumensko bogoslužje za mir

Isti dan bo v mariborski stolnici ob 18.30 maša za študente, ki jo bo vodil študentski duhovnik Primož Lorbek, ob 19. uri pa ekumensko bogoslužje za mir v Ukrajini, Rusiji in po vsem svetu, pri katerem bodo sodelovali predstavniki različnih krščanskih cerkva, bogoslužje pa bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Evharistična bogoslužja z ekumenskim nagovorom

V mariborski nadškofiji bodo evharistična bogoslužja z ekumenskim nagovorom v četrtek, 19. januarja, ob 18. uri v župnijski cerkvi sv. Rešnjega telesa v Mariboru (generalni vikar Janez Lesnika), v petek, 20. januarja, ob 18. uri v cerkvi sv. Cirila in Metoda Tezno (Avguštin Lah), v soboto, 21. januarja, ob 18.30 v cerkvi Sv. Križa v Mariboru (Franček Bertolini), v ponedeljek, 23. januarja, ob 8. uri v župnijski cerkvi sv. Jožefa Studenci (škofijski referent za ekumenizem Igor I. Novak) in v torek, 24. januarja, ob 19. uri v stolni župniji Maribor (Jure Sojč).

V Murski Soboti bodo sodelovali katoličani, evangeličani in binkoštniki

V nedeljo, 22. januarja, bo ob 11. uri v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti ekumensko molitveno srečanje, ki se ga bosta na škofijski ravni udeležila soboški škof ordinarij Peter Štumpf in evangeličanski škof Leon Novak. Sodelovali bodo katoličani, evangeličani in binkoštniki.

Pravoslavna Božja liturgija

Isti dan bo ob 10. uri v Apačah v soboški škofiji ekumensko molitveno srečanje, ki ga bo gostila evangeličanska cerkvena občina Apače, sodelovali pa bodo evangeličani in katoličani. V Srbski pravoslavni cerkvi v Mariboru pa bo v nedeljo ob 9. uri pravoslavna Božja liturgija, ki jo bo vodil paroh v Mariboru, jerej Savo Kosojević.

Sklep prihodnjo sredo

Sklep tedna molitve za edinost kristjanov v mariborski nadškofiji bo v sredo, 25. januarja, ob 9. uri v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih), vodil ga bo nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Isti dan ob 18. uri bo v celjski stolnici škof Maksimilijan Matjaž ob somaševanju upokojenega škofa Stanislava Lipovška in duhovnikov celjske dekanije vodil mašno bogoslužje za edinost ob sklepu tedna molitve za edinost kristjanov, h kateremu so lepo vabljeni duhovniki in verniki celjske dekanije.

Za konec v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah

V evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah pa bo zadnje ekumensko molitveno srečanje v Škofiji Murska Sobota v nedeljo, 29. januarja 2023, ob 11. uri. Sodelovali bodo katoličani iz Župnije Martjanci in evangeličani.

Nalaganje
Nazaj na vrh