Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krščanstvo se sooča z novo reformacijo«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 09. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2023 / 05:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krščanstvo se sooča z novo reformacijo«
Češki teolog in filozof Tomaš Halik. FOTO: Vatican Media

»Krščanstvo se sooča z novo reformacijo«

Mednarodno priznani češki teolog in filozof Tomaš Halik je prepričan, da kristjani danes nujno potrebujemo vnovično odkritje duhovne in bivanjske razsežnosti vere.

Katoliški razumnik je pred dnevi nagovoril udeležence generalnega zasedanja skupščine Svetovne luteranske zveze v Krakovu in je zbranim izrazil svoje prepričanje, da se krščanstvo sooča z novo reformacijo. Sinodalna reforma Katoliške cerkve, ki jo načrtuje papež Frančišek, bi lahko imela veliko globlji vpliv, kot se je doslej domnevalo, je dejal Halik: »Prepričan sem, da imamo tu opraviti z možnim začetkom nove reformacije krščanstva, ki bo temeljila tako na drugem vatikanskem koncilu kot tudi na binkoštnem preporodu svetovnega krščanstva.« Reforma Cerkve mora biti veliko globlja kot zgolj reforma ustanov, meni teolog. Nujno moramo znova odkriti duhovno in bivanjsko razsežnost vere.

Tomaš Halik je bil svetovalec Vaclava Havla, prvega češkega predsednika po padcu berlinskega zidu.

Tomaš Halik, ki je v obdobju hladne vojne v podzemlju prejel duhovniško posvečenje, velja za enega najpomembnejših katoliških razumnikov in pisateljev na Češkem. Bil je svetovalec Vaclava Havla, prvega češkega predsednika po padcu berlinskega zidu. Danes je 75-letni Halik profesor sociologije in vodja Fakultete za verske vede na praški Karlovi univerzi. Za svoje prizadevanje za človekove pravice, versko svobodo in medverski dialog je doslej prejel že številne mednarodne nagrade.

Putinov »nacionalni mesijanizem«

Halik je v nagovoru udeležencem zasedanja iz 150 cerkva članic Svetovne luteranske zveze dejal, da populisti, nacionalisti in verski fundamentalisti izkoriščajo strah ljudi pred izgubo istovetnosti. V državah, kot je Rusija, kjer so »zadnji komunisti postali prvi kapitalisti«, je prišlo do gospodarske, moralne in demografske krize, je prepričan češki razumnik.

Cerkve, ki jih je pokvaril politični režim, se prikrajšajo za svojo prihodnost.

Teolog odločno obsoja ruski napad na Ukrajino, »nacionalni mesijanizem« predsednika Vladimirja Putina in podporo politiki Kremlja s strani voditeljev Ruske pravoslavne cerkve. Cerkve, ki jih je pokvaril politični režim, se prikrajšajo za svojo prihodnost, tako Halik.

Nove poti oznanjevanja

Teolog je poudaril, da so nove poti oznanjevanja evangelija med najpomembnejšimi nalogami Cerkve. »Ob tem pa se ne smemo približati drugim kot vzvišeni lastniki resnice,« je poudaril: »Samo Jezus sam je resnica.« Cilj misijona ni novačenje novih članov Cerkve in njihovo vsiljevanje v obstoječe strukture: mnogo pomembnejše je medsebojno bogatenje dialoga - ne nazadnje tudi z ljudmi drugih veroizpovedi ali nevernih.

Nalaganje
Nazaj na vrh