Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomaš Halik: »Kristjan nikoli ne more biti nacionalist«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 05. 2019 / 10:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2019 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tomaš Halik: »Kristjan nikoli ne more biti nacionalist«

Češki teolog in duhovnik o nevarnem razvoju nacionalizma v Evropi.

»Kristjan nikoli ne more biti nacionalist,« je v pogovoru za medije izjavil češki teolog in duhovnik Tomaš Halik in ob tem opozoril na »zelo nevarne poskuse različnih populistov«, ki poskušajo »s krščansko retoriko ustvariti krščansko ideologijo in to postaviti v prid nacionalizma«. Izrecno je navedel Poljsko, Madžarsko in Slovaško.

Najnevarnejši pa se mu zdi »Putinov režim« v Rusiji, ki vodi nekakšno »hibridno vojno proti zahodu in Evropski zvezi«. Halik: »To vojno vodijo s propagando in lažnimi novicami, sejejo nezaupanje proti Evropi in demokraciji. Ta vojna je posebej usmerjena v postkomunistične države. Rusi v to vlagajo zelo veliko denarja.«

Po Halikovem mnenju želi Putin uničiti evropsko zavest in evropsko edinost. Le z evropsko edinostjo pa lahko obstanemo in smo konkurenčni velikim silam, kot so Kitajska in Združene države Amerike. Halik: »Evropska zveza ima svoje težave, to je treba priznati. Da bi ostali močni, pa moramo preseči zgolj gospodarsko in upravno povezanost in se razviti tudi duhovno ter kultivurati celotno Evropo.« Na tem področju kristjane čaka velika naloga »in se veča iz dneva v dan«.

Halik je v pogovoru tudi opozoril, kaj po njegovem mnenju ni dopustno: »Številna prizadevanja kristjanov so povezana z nostalgijo in na govor o krščanski Evropi močno vpliva srednjeveška miselnost. Jasno moramo reči: poti h krščanski Evropi sodobnega časa ni.«

Odgovorno in kultuvurano domoljubje je v redu, »toda vedno se mora dogajati v solidarnosti z drugimi narodi in tudi z ljudmi, ki se znajdejo v težkih razmerah, kot recimo begunci.« Kot vogelne kamen evangelija, ki so v luči Evrope najpomembnejši, je Halik naštel »solidarnost, usmiljenje in solidarno ljubezen«.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh