Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krst srbske princese v Beogradu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 14. 05. 2024 / 10:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krst srbske princese v Beogradu
Novokrščenka v naročju matere, princese Danice, ob njej pa (od leve proti desni) prestolonaslednik Aleksander, princ Filip, patriarh Porfirije in botra. FOTO: Ana Marija Jovanović/Instagram/danicakaradjordjevic

Krst srbske princese v Beogradu

Srbski patriarh Porfirije je minuli konec tedna v Beogradu podelil zakrament svetega krsta srbski princesi Mariji, šestmesečni hčerki prestolonaslednika princa Filipa in princese Danice.

Slovesnost ob podelitvi zakramenta so priredili v dvorni kapeli sv. Andreja Prvopoklicanega v Beogradu. Kot so zapisali na spletni strani srbske kraljeve družine, je dogodek zanje izjemnega pomena, »posebej ob zavedanju, da so zdaj, po mnogih desetletjih, Karadžordževići znova rojeni, krščeni in vzgojeni v svoji domovini, med svojim narodom«.

Krstne slovesnosti se je udeležil tudi beograjski nadškof in metropolit Ladislav Nemet, ki je na tem položaju nasledil upokojenega nadškofa Stanislava Hočevarja.

Botra princese Marije Karadžordžević, rojene 5. novembra 2023 v Beogradu, sta romunski princ Nikolas in njegova soproga Alina-Marija, ki sta potomca romunske kraljeve družine, iz katere izhaja tudi srbska kraljica Marija Karadžordžević, prababica novokrščenke. Krstne slovesnosti so se poleg patriarha udeležili številni drugi duhovniki Srbske pravoslavne cerkve, med gosti pa je bil tudi beograjski nadškof in metropolit Ladislav Nemet, ki je na tem položaju nasledil upokojenega nadškofa Stanislava Hočevarja.

Po starodavnem izročilu srbske kraljeve družine je prestolonaslednik Aleksander kot vodja kraljeve hiše svojo vnukinjo princeso Marijo ob prejemu zakramenta sv. krsta odlikoval s kraljevim redom sv. Save. FOTO: Instagram/danicakaradjordjevic

Kot že pri krstu prvorojenca srbskega kraljevega para, danes šestletnega princa Stefana, je bila voda, s katero je patriarh Porfirije krstil malo princeso, zbrana iz več srbskih rek: Donave, Save, Drine, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvira sv. Joanikija Deviškega pri samostanu Devič, pa tudi iz Vardarja in Jadranskega morja. To predstavlja dolgoletno izročilo, saj so vojaške divizije ob krstu kralja Petra II. (1923–1970) poslale vodo iz rek, po katerih so bile imenovane – iz Donave, Save, Drave, Vardarja, Bregalnice itn.

Krstna oblačila, ki jih je nosila princesa Marija, so posebej za to priložnost pripeljali iz Seville, izhajajo pa iz rodbine prestolonaslednikove matere princese Marie da Glorie.

Še ena zanimiva podrobnost, ki je dodatno popestrila slovesnost svetega krsta, so bila krstna oblačila, ki jih je nosila princesa Marija. Obleko so posebej za to priložnost pripeljali iz Seville, pripadala pa je Ameliji Orléanski, sestri Infante Luise Orléanske, babici princese Marie da Glorie, matere prestolonaslednika princa Filipa. Hranijo jo v gradu Villamanrique blizu Seville, ki je bil nekoč v lasti staršev princese Marie da Glorie.

Po starodavnem izročilu srbske kraljeve družine je prestolonaslednik Aleksander kot vodja kraljeve hiše svojo vnukinjo princeso Marijo ob prejemu zakramenta sv. krsta odlikoval s kraljevim redom sv. Save.

Nalaganje
Nazaj na vrh