Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anketa: mladi v Srbiji najbolj zaupajo patriarhu Porfiriju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 08. 2022 / 08:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anketa: mladi v Srbiji najbolj zaupajo patriarhu Porfiriju
Srbski pravoslavni patriarh Porfirije. FOTO: Reuters/arhiv Družine

Anketa: mladi v Srbiji najbolj zaupajo patriarhu Porfiriju

Srbski pravoslavni patriarh Porfirije je med srbsko mladino in mladimi odraslimi najbolj zaupanja vredna javna osebnost, so pokazali rezultati raziskave, ki jo je opravila »Mladinska krovna organizacija Srbije«.

Med javnimi ustanovami mladi anketiranci najbolj zaupajo vojski, sledi ji Cerkev. Čeprav mladi v osnovi institucijam ne zaupajo preveč, je Cerkev v zadnjih petih letih pridobila precej veljave, po drugi strani pa je politika v raziskavi zelo slabo ocenjena, poroča avstrijski Kathpress.

Religija in pripadnost verski skupnosti imata med anketiranci precej podrejeno vlogo. Na prvem mestu so osebna svoboda, varstvo okolja in solidarnost z ubogimi. Raziskava med 15- do 30-letniki je bila opravljena med majem in julijem 2022.

Porfirije je bil pred izvolitvijo za srbskega patriarha zagrebški in ljubljanski metropolit, velja pa za človeka dialoga in ekumenske odprtosti.

Porfirije je bil za patriarha Srbske pravoslavne cerkve izvoljen februarja 2021, pred tem pa je bil zagrebški in ljubljanski metropolit. 61-letni cerkveni dostojanstvenik velja za človeka dialoga in ekumenske odprtosti. Mediji so nazadnje poročali o sporazumu Srbske pravoslavne cerkve s Črno goro in potrditvi avtokefalnosti Pravoslavne cerkve v Severni Makedoniji. Patriarh Porfirije se glede spora na Kosovu vedno znova zavzema za spravo.

Po drugi strani pa so se nedavno pojavile težave s hrvaškimi katoliškimi škofi: sinoda Srbske pravoslavne cerkve je namreč za svetnike razglasila sedem »otrok mučencev z Jastrebarskega in Siska«. Ti naj bi bili žrtve nasilja v času »Neodvisne države Hrvaške« (NDH) med drugo svetovno vojno, ker so bili pravoslavne vere, in so bili zlorabljeni ter umrli v otroškem domu, ki ga je upravljala Katoliška cerkev. Hrvaški katoliški škofje so v protestnem pismu izrazili ogorčenje nad srbskim dejanjem in opozorili na »neresnice in manipulacije«. Soočanje z močno obremenjeno zgodovino Srbov in Hrvatov je eden največjih izzivov za patriarha Porfirija, pa tudi za vse Cerkve v Srbiji in na Hrvaškem.

Nalaganje
Nazaj na vrh