Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije je novi patriarh

Objava: 18. 02. 2021 / 16:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2021 / 05:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije je novi patriarh

Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije je novi patriarh

Nasledil je novembra lani umrlega patriarha Irineja. [VIDEO]

Patriarh Porfirije je že v prvem krogu dobil 31 glasov podpore (od 36 članov zbora z volilno pravico). FOTO: Tatjana Splichal



Zbor Srbske pravoslavne cerkve (SPC) je za 46. patriarha izvolil zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirija Perića. Njegovo ime je v »apostolskem žrebu«, v katerem so se znašli trije kandidati z največ prejetimi glasovi v prvem delu volitev (ob njem še novosadski škof Irinej in banjaluški škof Jefrem), izvlekel izbrani menih, oče Matej. Vsi trije »finalisti« so bili med najresnejšimi kandidati tudi že v napovedih.

Žreb je določil pravega, bi lahko zapisali glede na rezultate prvega dela glasovanja: v prvem krogu je namreč več kot polovično podporo (31 glasov od 36 članov zbora z volilno pravico) dobil le metropolit Porfirije. Sledila sta mu škof Irinej v drugem krogu (30 glasov) in škof Jefrem v tretjem (25 glasov). Novi patriarh bo nasledil lanskega novembra preminulega 90-letnega patriarha Irineja, ki je umrl za posledicami koronavirusne bolezni.



Od junija 2014 zagrebško-ljubljanski metropolit

Patriarh Porfirije se je kot Prvoslav Perić rodil leta 1961 v Bečeju v Vojvodini. Osnovno šolo je obiskoval v Čurugu, gimnazijo pa v Novem Sadu. Diplomiral je leta 1986 v pravoslavni teološki fakulteti v Beogradu, podiplomski študij pa končal v Atenah, kjer je leta 2004 tudi doktoriral na teološki fakulteti s temo »Možnost spoznanja Boga pri apostolu Pavlu po tolmačenju svetega Janeza Zlatoustega«.

Tik pred prelomom tisočletja, leta 1999, je postal škof. Organiziral je duhovno oskrbo v vojski, vojvodinski samostan, v katerem je deloval, pa je bil duhovno središče mladih intelektualcev in umetnikov. Julija leta 2014 je – po smrti metropolita Jovana, ki je to mesto zasedal več kot tri desetletja – postal zagrebško-ljubljanski metropolit. Nove dolžnosti se je lotil »z veseljem, brez predsodkov in odprtega srca v odnosu do vseh državljanov Hrvaške in Slovenije.«

»Pozdravljam vse katoličane, protestante, vse kristjane, brate drugih veroizpovedi, pozdravljam tudi ateiste in agnostike. Vedno bom iskreno pripravljen in dovzeten za dialog z vsemi ljudmi; dialog, odpuščanje in sprava pa bodo glavna načela, ki jih bom skušal udejanjiti,« je ob prevzemu položaja zagrebško-ljubljanskega metropolita poudaril novi patriarh Porfirije.



Prvi odzivi: zadovoljni z izbiro

Patriarh Porfirije je odlična izbira, je za srbsko uredništvo britanskega BBC-ja ocenil teolog Jovan Blagojević, ki vladiko Porfirija pozna tudi osebno: »Porfirije pripada mlajši generaciji, ki se bolje spozna na sodobno tehnologijo in sodobne načine komunikacije z ljudmi.« Po mnenju Blagojevića bo to morda eden prvih rezultatov današnje izbire – da se bo Srbska pravoslavna cerkev začela z javnostjo sporazumevati na bolj razumljiv način.

Srbski teolog je še pojasnil, da je vladika Porfirije dovzeten človek, zato od njega pričakuje, »da bo dal nov zagon številnim dejavnostim«. Ne bo se posvečal le gradnji cerkva, pač pa tudi delu z ljudmi, kar bo po Blagojevićevih pričakovanjih težišče njegovega delovanja.



Korektni odnosi s predsednikom Vučićem

Na izbor Porfirija ni odločilno vplival politični dejavnik, je prepričan teolog Blagojević. »Ničesar drugega ne bi mogel reči, razen tega, da sta vladika Porfirije in predsednik Vučić v korektnih odnosih, odnosi na tej ravni pa morajo biti korektni.« Blagojević ne verjame, da je bil Porfirije Vučićeva izbira, prepričan pa je tudi, da predsednik ni odločal o tem, koga bodo izbrali. To naj bi zgolj ugibali določeni mediji, vendar po njegovih besedah ne drži.

Mostovi med Srbi in Hrvati

V skoraj vseh pogovorih za medije je vladika Porfirije na položaju zagrebško-ljubljanskega metropolita izražal svojo željo po »gradnji mostov«. Po besedah profesorja Hrvoja Klasića s Filozofske fakultete v Zagrebu je Porfirije »velik človek, velik intelektualec, humanist in vernik«, ki je vedno gradil odnose na krščanskih, ne pa nacionalnih ali dnevnopolitičnih motivih. Hrvaški zgodovinar izbor Porfirija na položaj patriarha Srbske pravoslavne cerkve primerja z izvolitvijo papeža Frančiška za voditelja vesoljne Katoliške cerkve. »Porfirije je človek, ki gradi mostove ne glede na globino in širino reke, ki odpira vrata vsem, ki pred nikomer ne postavlja zidu, ki z lastnim zgledom kaže, da ni nikoli prepozno za pogovor, za spopad pa je vedno prezgodaj.«



Moskva ali Carigrad?

V trenutnem sporu med Moskovskim in Carigrajskim patriarhatom zaradi Ukrajine je novi patriarh Srbske pravoslavne cerkve po mnenju teologa Blagojevića verjetno bližje Rusom, čeprav vladika Porfirije o tem nikoli ni javno govoril. »Menim da je v trenutno napetih odnosih bliže Moskvi, ker ima Moskva, vsaj formalno, kanonsko prav. Predvidevam, da si Porfirije želi sprave med Carigradom in Moskvo in da se pogled usmeri naprej.«


_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Naš Bog je poet

Sodobna umetnost je krik po presežnem

Bo danes znan novi srbski patriarh?

Zaradi okužbe s koronavirusom umrl srbski patriarh Irinej

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh