Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo danes znan novi srbski patriarh?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 02. 2021 / 05:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2021 / 18:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo danes znan novi srbski patriarh?

Bo danes znan novi srbski patriarh?

Svet Srbske pravoslavne cerkve bo izbiral naslednika novembra lani umrlega patriarha Irineja.

Svet SPC bo o novem patriarhu odločal danes v stolni cerkvi sv. Save v beograjski četrti Vračar. FOTO: Wikipedia



Svet Srbske pravoslavne cerkve (SPC) bo danes v stolni cerkvi sv. Save v beograjski četrti Vračar odločal o novem patriarhu, nasledniku dosedanjega srbskega pravoslavnega patrirarha Irineja, ki je lanskega 20. novembra v 91. letu starosti umrl za posledicami koronavirusne bolezni.

Brez prisotnosti medijev

Današnje dogajanje – predvidoma brez prisotnosti medijev – bo odprl liturgični del, ki ga bo vodil sarajevski metropolit Hrizostom, nadaljevalo pa se bo po »postopku, določenem v ustavi SPC in cerkvenih kanonih«.

Najstarejši v bolnišnici

Volilno skupščino bi moral po protokolu voditi najstarejši po položaju, škof Lavrentije iz Šabca, ki pa je moral včeraj v bolnišnično oskrbo v beograjski klinični center, zato bo svetu predsedoval sremski škof Vasilije. Pričakovati je, da bo novi patriarh izbran do konca dneva in v tem primeru formalno ustoličen v petek.

Med kandidati tudi zagrebško-ljubljanski metropolit

V srbski javnosti kroži veliko imen o možnih naslednikih umrlega patriarha Irineja, med njimi nikšićki škof Joanikije, novosadski škof Irinej in banjaluški škof Jefrem, pa tudi zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije in düsseldorfski škof Grigorije. Sicer so med kandidati 2 metropolita, 18 škofov, 9 škofov v diaspori, 1 pomožni škof in 1 nadškof.


Med kandidati je tudi zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije (levo, ob njem kardinal Josip Bozanić). FOTO: Laudato TV



Apostolski žreb

Trije kandidati za 46. patriarha SPC (starostne omejitve ni), ki bodo v prvem delu tajnega glasovanja prejeli največ glasov, se bodo uvrstili v »apostolski žreb«, v katerem bo izbrani menih – oče Matej iz samostana Sisojevac – izvlekel eno od treh kuvert z imeni.

Patriarh Pavle šele v 9. krogu

Zanimivost: na volitvah leta 1990 je škof Pavle več kot polovično podporo škofov, kar je pogoj za preboj v »apostolski žreb«, dobil šele v devetem krogu glasovanja in nato z žrebom postal patriarh, čeprav sta njegova protikandidata, škofa Sava in Stefan, vsaj polovico škofov prepričala že v prvem krogu.

Dvotretjinska udeležba

Glasovalno pravico ima 47 zdajšnjih ali upokojenih škofov, med njimi jih 31 izpolnjuje pogoje za mesto patriarha, ker so v škofovski službi že več kot pet let. Dvanajst jih tega pogoja ne dosega, štirje pa so že upokojeni. Za veljavnost volitev mora biti udeležba vsaj dvotretjinska.
_ _ _

SORODNE NOVICE:

Srbska pravoslavna cerkev se pripravlja na volitve novega patriarha

Novi srbski patriarh bo izvoljen 18. februarja 2021

Zaradi okužbe s koronavirusom umrl srbski patriarh Irinej

Beograjski nadškof Hočevar izrazil sožalje ob smrti patriarha Irineja

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh