Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbska pravoslavna cerkev priznala avtokefalnost Severnomakedonske cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 05. 2022 / 11:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srbska pravoslavna cerkev priznala avtokefalnost Severnomakedonske cerkve
Pravoslavna stolnica sv. Klimenta v Skopju. FOTO: Wikipedia

Srbska pravoslavna cerkev priznala avtokefalnost Severnomakedonske cerkve

Srbska pravoslavna cerkev je sprejela prošnjo Cerkve Severne Makedonije za cerkveno neodvisnost oz. avtokefalnost.

To je v okviru slovesnega bogoslužja v Skopju včeraj sporočil srbski patriarh Porfirije. V skopski pravoslavni stolnici je skupaj s primasom Pravoslavne cerkve Severne Makedonije, nadškofom Štefanom, obhajal sveto Božjo liturgijo.

Pravoslavna cerkev Severne Makedonije je na »veliki trenutek« čakala 55 let.

»Sveta sinoda Cerkve v Srbiji se je soglasno odzvala na pozive Pravoslavne cerkve Severne Makedonije ter sprejela in priznala njeno avtokefalnost,« besede patriarha Porfirija povzemajo pri avstrijskem Kathpressu. Srbski pravoslavni patriarh je pri bogoslužju izrazil tudi prepričanje, da se bodo druge pravoslavne Cerkve po svetu strinjale z odločitvijo in priznale avtokefalnost Cerkve Severne Makedonije, vendar doslej še ni znano, kako bo uradno izpeljana podelitev neodvisnosti.

Nadškof Štefan je izrekel iskreno zahvalo Srbski cerkvi in spregovoril o velikem trenutku, na katerega je Cerkev v njegovi državi čakala 55 let. Ob napovedi srbskega patriarha so mogočno zadoneli zvonovi pravoslavne stolnice v Skopju.

Več desetletij trajajoči razkol

Pravoslavni cerkvi Srbije in Severne Makedonije sta pred nekaj dnevi končali desetletja trajajoči razkol. Leta 1967 se je Makedonska cerkev - ob dejavnem sodelovanju Titovega režima - ločila od srbskega patriarhata in razglasila avtokefalnost. Za vesoljno pravoslavje je nova Cerkev veljala za »razkolniško«. Skupna bogoslužja in uradni stiki so bili prepovedani. Šele pred dobrim tedno dni je Srbska pravoslavna cerkev priznala severnomakedonsko, ki se je od nje odcepila.

Kot ime nove avtokefalne Cerkve je priznan zgolj izraz »Ohridska cerkev«.

Carigrajski ekumenski patriarhat je 9. maja letos sporočil, da priznava Pravoslavno cerkev Severne Makedonije. Obenem je bilo v izjavi poudarjeno, da je za ureditev upravnih vprašanj s Cerkvijo v Severni Makedoniji pristojna Srbska pravoslavna cerkev, poleg tega pa še, da je izraz »makedonski« in vsaka druga izpeljava besede »Makedonija« kot cerkvene oznake izključena. Kot ime je priznan zgolj izraz »Ohridska cerkev«. Mesto s 40.000 prebivalci na jugozahodu države velja za zgodovinsko središče krščanstva v državi. V ozadju poimenovanja je tudi dejstvo, da ima Grčija svojo pokrajino z imenom Makedonija in vztraja, da se njena severna soseda ne imenuje enako.

Odločitev Carigrada je bila sprejeta le nekaj dni po objavi, da se je srbska delegacija z beograjskim patriarhom Porfirijem na čelu nedavno sestala z makedonsko delegacijo. Najverjetneje je bila takrat dokončna smer že določena.

Kako se Pravoslavni cerkvi podeli neodvisnost, v pravoslavju ni jasno urejeno.

Carigrajski ekumenski patriarhat je leta 1920 makedonske škofije, ki so bile pod njegovim nadzorom 150 let, podredil takrat novi Srbski pravoslavni cerkvi. Od 11. do 18. stoletja je bila ohridska nadškofija samostojna.

Nejasen postopek

Konkretna prihodnost neodvisnosti Ohridske cerkve je morda odvisna tudi od napovedanega obiska nadškofa Štefana 5. junija na sedežu ekumenskega patriarhata v carigrajskem Fanarju, kjer se bo nadškof srečal s patriarhom Bartolomejem.

Kako se Pravoslavni cerkvi podeli neodvisnost, v pravoslavju ni jasno urejeno. Nazadnje je ekumenski patriarhat v začetku leta 2019 avtokefalnost podelil Pravoslavni cerkvi Ukrajine. V ta namen je patriarh Bartolomej delegaciji Cerkve predložil ustrezen dokument, imenovan »Tomos«, vendar številne Pravoslavne cerkve, na čelu z moskovskim patriarhatom, te neodvisnosti do danes še niso priznale.

Načeloma je bil postopek oblikovan že leta 2009 na srečanju medpravoslavne pripravljalne komisije za veliki vsepravoslavni koncil, ki je zasedal leta 2016 na Kreti. V primeru, da krajevna Cerkev pri matični Cerkvi vloži prošnjo za avtokefalnost, je pripravljalni odbor predlagal, da mora prošnjo preučiti deželni svet matične Cerkve. Če se koncil strinja, matična Cerkev o tem obvesti ekumenski patriarhat. Slednji nato obvesti druge avtokefalne nacionalne Cerkve in razjasni, ali obstaja vsepravoslavno soglasje glede želene avtokefalnosti. To se zgodi, če vsaka od avtokefalnih nacionalnih Cerkva na deželnem ali škofovskem zboru izrazi svoje soglasje.

Če je soglasje doseženo, ekumenski patriarh uradno razglasi novo avtokefalnost in izda dokument, t.i. »Tomos«, s podpisom ekumenskega patriarha. »Tomos« morajo s podpisi potrditi tudi voditelji vseh Pravoslavnih cerkva. Žal se to vprašanje ni uvrstilo niti na dnevni red vsepravoslavnega koncila na Kreti.

Nalaganje
Nazaj na vrh