Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krutost človeštva, ki se ne sme ponoviti [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 01. 2022 / 08:50
Oznake: Papež, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2023 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krutost človeštva, ki se ne sme ponoviti [VIDEO]
Dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo od leta 2006. FOTO: Pexels

Krutost človeštva, ki se ne sme ponoviti [VIDEO]

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta sta tako papež Frančišek kot generalni sekretar Združenih narodov Antonio Gutteres pozvala k nujnosti ohranjanja spomina na to krutost človeštva.

»Ta nepopisljiva grozota se ne sme nikoli ponoviti,« zato se moramo nujno spominjati nacističnega iztrebljanja Judov ter ljudi drugih narodov in verskih prepričanj, je ob koncu včerajšnje avdience dejal papež Frančišek. Med holokavstom so nacisti in njihovi podporniki med letoma 1939 in 1945 ubili okoli šest milijonov evropskih Judov.

Papež je vse ljudi, posebno pa učitelje in družine, spodbudil, da v mlajših generacijah vzbudijo zavedanje o grozotah te temne strani človeške zgodovine. »Da bomo lahko gradili prihodnost, v kateri človeško dostojanstvo nikoli več ne ne bo teptano, tega nikoli ne smemo pozabiti.«

Papež Frančišek je nekdanje taborišče v Auschwitzu, kjer je bil ubit tudi sv. Maksimilijan Kolbe, obiskal leta 2016. FOTO: VaticanNews/zajem zalona

Zaskrbljujoč ponoven porast sovraštva

K zavezi, »da ne bomo nikoli brezbrižni do trpljenja drugih in da ne bomo nikoli pozabili, kaj se je zgodilo,« je pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Gutteres. Danes smo namreč priča zaskrbljujočemu ponovnemu porastu ksenofobije in sovraštva, poskusi zmanjševanja pomena ali pa kar odkritega zanikanja holokavsta se množijo, je dejal.

Spomnimo, da je generalna skupščina ZN je pred tednom dni sprejela neobvezujočo resolucijo s pozivom državam članicam k boju proti zanikanju holokavsta in antisemitizma, predvsem na družabnih omrežjih.

Gradimo kulturo spominjanja in dialoga

V Sloveniji je bila slovesnost ob dnevu spomina žrtev holokavsta že včeraj v Murski Soboti. Osrednji govornik predsednik republike Borut Pahor je spodbudil h kulturi spominjanja, dialoga in mirnega reševanja vseh sporov. To je pot do miru, varnosti, strpnosti in sožitja, je dejal.

Vodja slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) Marko Rakovec pa je dejal, da je naša skupna odgovornost, da se zoperstavimo vsem poskusom zanikanja ali izkrivljanja grozot holokavsta.

Dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo ob obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau 27. januarja 1945. Ko so vojaki Rdeče armade pred 77 leti vstopili v taborišče, so odkrili 600 trupel zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili v zadnjem hipu. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov. Okoli 58.000 taboriščnikov so nacisti med umikom odpeljali iz taborišča in jih poslali na »pohod smrti«, kjer jih je večina umrla zaradi mraza ali pod streli stražarjev.

Položitev venca na Žalah

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so v imenu predsednika vlade Janeza Janše na judovskem pokopališču v Ljubljani, natančneje na ljubljanskih Žalah, položili spominski venec. Polaganje venca je spremljala častna straža Slovenske vojske.

Na pročelju parlamenta bodo zagorele luči

V spomin na žrtve holokavsta bodo drevi zagorele luči na pročelju parlamenta. Državni zbor se je pridružil projektu Svetovnega judovskega kongresa in Unesca #WeRemember oziroma #Spominjamose, ki poteka že cel teden.

Predavanje Renata Podbersiča: Izbris judovske skupnosti na Primorskem

Park vojaške zgodovine in Študijski center za narodno spravo sta ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta pripravili spletno predavanje Judje na Primorskem: med izbrisom in pozabo.

Predavatelj Renato Podbersič je uvodoma dejal, da obdobje holokavsta in pomeni izbris judovske skupnosti na Primorskem. Edina skupnost, ki je preživela to obdobje, je judovska skupnost v Trstu, ki še danes deluje. »Veika večina tukajšnjih judov, ki so živeli v Trstu, Gorici, v Opatiji, na Reki, kjer so pred drugo svetovno vojno delovale močne judovske skupnosti, vplivne judovske skupnosti, je končala v uničevalnem taborišču Auschwitz.«

Celotnemu predavanju prisluhnite v spodnjem video posnetku.


Kupi v trgovini

Trije totalitarizmi: fašizem, nacizem, komunizem
Filozofija in esejistika
38,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh