Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kubanska vlada je veliki petek razglasila za praznični dan

Objava: 02. 04. 2012 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kubanska vlada je veliki petek razglasila za praznični dan

Vatikanski tiskovni predstavnik potezo označuje kot ‘izjemno pozitivno znamenje’, odločitev kubanskega režima pa zaenkrat velja le za letošnji veliki petek.

Letošnji veliki petek bo na Kubi prvič tudi dela prost dan. Le nekaj dni po papeževem obisku na tem karibskem otoku je ministrski svet komunistične vlade 6. april 2012 razglasil za praznik. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v izjavi minulo soboto pozdravil to odločitev kubanske vlade, za katero je med svojim srečanjem s tamkajšnjim predsednikom Raulom Castrom zaprosil papež Benedikt XVI. odločitev režima pa zaenkrat velja le za letošnji veliki petek. Šele kasneje bo ministrski svet v Havani razpravljal o tem, ali naj bo ta dan dela prost tudi v prihodnje, je poročalo partijsko glasilo ‘Granma’.

Po mnenju p. Lombardija je odločitev kubanske vlade ‘izjemno pozitivno znamenje’. Vatikanski tiskovni predstavnik je izrazil upanje, da bi ta korak spodbudil vernike, naj se v čim večjem številu udeležijo bogoslužij in obredov v velikem tednu ter med velikonočnimi prazniki, obenem pa zaželel, da bi papežev obisk ‘še naprej prinašal sadove v dobrobit krajevne Cerkve in vseh Kubancev’. Med obiskom papeževega predhodnika, Janeza Pavla II., leta 1998 je takratni predsednik Fidel Castro ravno tako uslišal podobno prošnjo in je na Kubi kot praznik razglasil božični dan.

Papež Benedikt XVI. je Kubo obiskal minuli teden, med 26. in 29. marcem, v okviru svojega potovanja po Latinski Ameriki. Med drugim se je sestal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom in njegovim bratom, voditeljem kubanske revolucije, Fidelom Castrom. Obeh slovesnih bogoslužij s svetim očetom se je na otoku udeležilo okoli petsto tisoč ljudi. Benedikt XVI. je spregovoril o spoštovanju človekovih pravic ter pozval k večji svobodi za krajevno katoliško Cerkev.

Po mnenju vatikanskega notranjega ministra in nekdanjega nuncija na Kubi, kardinala Angela Becciuja, pa je sveti oče med svojim obiskom popolnoma osvojil srca kubanskega naroda. Kardinal Becciu je obisk Benedikta XVI. označil za ‘izreden dogodek, morda celo novo revolucijo’. Po mnogih letih, v katerih je bila Cerkev praktično zaklenjena v zakristijo, so Kubanci, predvsem mladi, lahko javno priznali in izpovedali svojo vero, je vatikanski notranji minister povedal v pogovoru za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh