Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kucelj

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 07:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kucelj



Po naših krajih je raztresenih veliko kucljev. Takih, ki jim tako rečemo po domače, in onih, ki imajo tako ime zapisano tudi na zemljevidih. Med temi sta najbolj znana Kucelj na Čavnu (1237 m) in 748 metrov visoki Kucelj severno od Višnje Gore.

Višnja Gora leži v zahodnem delu Dolenjskega podolja. Nastala je na pomolu pod Starim gradom, ki je dajal zavetje grofom Višnjegorskim, konec 18. stoletja pa je začel propadati. Že davnega leta 1478 je postala mesto in ima danes skoraj tisoč prebivalcev. Njen simbol je z verigo priklenjen polž. V Višnji Gori je služboval duhovnik Janez Cigler (1792–1867), ki je napisal prvo slovensko povest Sreča v nesreči. Njegov nagrobnik in kip si lahko ogledamo ob župnijski cerkvi sv. Tilna. Tukaj se je šolal Josip Jurčič, sicer doma z bližnje Muljave, ki je napisal Kozlovsko sodbo v Višnji Gori. V njej je berač Flere Krivostegno izrekel tole znamenito sodbo o kozlu Liscu: »Ker se kozel ni z zeljem mastil, pa bi se rad mastil, ker je čez plot gledal, pa ni mogel čez plot, zato naj bo po svoji senci tepen z devetimi udarci. Njegov gospodar Drnulja pak naj bo ta tepež gledal z zavezanimi očmi, ker je kozla slabo privezal. In zato, ker mu je ušel, zato bomo pol ure s palico zamahovali nad njim.«

V okolici Višnje Gore je precej označenih izletniških poti, ki so vrisane na informativni tabli blizu železniške postaje. Tudi pri vzponu na Kucelj imamo več možnosti: od župnijske cerkve sv. Tilna lahko krenemo po poti, ki se sprva oprime ceste proti Leskovcu, takoj za zadnjimi hišami pa zavije v breg, ali po daljši krožni Poti dveh slapov. Ta nas popelje od cerkve proti vzhodu ob avtocesti do drugega podhoda, kjer zavijemo v dolino potoka Kosca. Za dovozom k drugi hiši prestopimo s ceste na široko pot, ki se skrije v gozd in spusti do vode. Kmalu gremo na desno stran potoka, nato nazaj na levo, ko ga tretjič prečkamo, pa se vzpnemo do najvišjega lehnjakovega slapa v Sloveniji. Strme stopnice nas popeljejo še do izvira nad njim. Tam se pot presuka na zahodno pobočje grape in počasi vzpne na rob Leskovške planote.

Na Vrhu pri Višnji Gori, kjer se obe poti znova združita, prispemo do asfaltne ceste, ki ji sledimo na severni konec vasi. Za izletniško kmetijo zavijemo levo in se ob robu položnega pašnika vzpnemo do križa na Gradišču (706 m), ki ga je postavilo planinsko društvo Polž iz Višnje Gore. Kraj je zelo razgleden. Pogled nam odjadra daleč proti jugu in zahodu, kjer prepoznamo Krim in Snežnik.

Od križa krenemo na severno stran hriba. Borovci se hitro razmaknejo in pred nami se pokaže razpotegnjeni Kucelj. Steza se spusti čez odprto pobočje, zavije v levo proti samotnemu boru in se spremeni v kolovoz. V zadnjih dneh starega leta je tu dobro pometal veter, ki je sneg z izpostavljenih površin odpihnil za robove. Zato je bila pot večinoma zasuta, pašnik ob njej pa skoraj gol.

Kolovoz nas pripelje do asfaltne ceste, ta pa v Gorenje Brezovo. Na začetku vasi takoj zavijemo desno in se vzpnemo do ovinka pred drugo hišo. Tam prestopimo s ceste na stezo, ki nas skozi ozek pas gozda pripelje na vršni del Kuclja. Ko se drevje razmakne, zagledamo pred zaveso sivih oblakov KamniškoSavinjske Alpe. Severno od nas se razprostira Menina, vzhodno od nje vidimo Čemšeniško planino, Kum in druge vrhove v Posavskem hribovju. Za bori na levi se skriva odprt planotasti vrh Kuclja. Na njem je betonski stolp z manjšo razgledno ploščadjo, na katero se lahko vzpnemo po navpični kovinski lestvi. Ob vznožju stolpa je v tla vdelan kovinski žig.
S Kuclja se vrnemo v dolino po poti vzpona, le na Vrhu pri Višnji Gori morda izberemo direktno pot do cerkve sv. Tilna. Če so razmere primerne in nas mika še drugi del Poti dveh slapov, pa lahko seveda nadaljujemo tudi po njej. n




OSNOVNI PODATKI

Kucelj (748 m)

Izhodišče: Višnja Gora.

Dostop: Dolenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Višnja Gora, od koder nadaljujemo (smer Leskovec) do župnijske cerkve sv. Tilna.

Kratek opis poti: Od cerkve kre­nemo po Poti dveh slapov do slapa Kosca. Nad njim se pot obrne in vzpne na rob Leskovške planote. Iz vasi Vrh pri Višnji Gori nadaljujemo po odprtem svetu do križa
na Gradišču, se spustimo do Gorenjega Brezovega in skozi pas gozda vzpnemo do stolpa na Kuclju. Pot je dobro označena z markacijami in kažipoti. Če jo želimo skrajšati, se lahko od cerkve sv. Tilna
do Vrha vzpnemo po direktni poti, ki pelje blizu ceste.

Višinska razlika: 370 m.

Dolžina vzpona: 2 uri.

Zemljevid: Ljubljana - okolica, 1 : 50.000.

Več informacij: www.td-visnjagora.si.



NEDELjSKA MAŠA

V župnijski cerkvi sv. Tilna v Višnji Gori je maša vsako nedeljo ob 8. in 10. uri.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh