Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Lačni nas prosi dostojanstva, ne miloščine!«

Objava: 21. 11. 2014 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Lačni nas prosi dostojanstva, ne miloščine!«

Papež Frančišek je na sedežu FAO v Rimu nagovoril udeležence druge mednarodne konference o prehrani.

Neustrezna prehrana je težava tako bogatih kot revnih, na mednarodni konferenci v Rimu, ki se zaključuje danes, razpravljajo predstavniki 190 držav, strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij. Kot poroča Radio Ognjišče, sta dogodek pripravili Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo – FAO. Sedež omenjene organizacije je včeraj obiskal papež Frančišek in se ob tem na kratko srečal tudi s špansko kraljico Letizio, ki prav tako sodeluje na konferenci o prehrani.


V primerjavi z letom 1992, ko je bila organizirana prva tovrstna konferenca, se je število ljudi v svetu, ki nimajo zadosti hrane, sicer zmanjšalo - z več kot milijarde na 805 milijonov. A medtem, ko del sveta še vedno trpi za lakoto, je v drugem delu problem visoka stopnja debelosti. Prekomerno težo ima 500 milijonov odraslih in 42 milijonov otrok. Glavni izziv za udeležence srečanja je torej, kako trajnostno izboljšati prehranjenost z uresničevanjem pristojnih politik in bolj usklajenimi ukrepi.

»Boj proti lakoti in podhranjenosti ovirajo tržne prednosti in prednost zaslužka, ki so hrano skrčile na navadno blago, ki je predmet špekulacij, tudi finančnih. In medtem ko se govori o novih pravicah, lačni stoji tam, na vogalu ulice, in prosi pravico do državljanstva, da je sprejet v svojem stanju, da prejme osnovno zdravo prehrano. Prosi nas dostojanstva, ne miloščine«, je papež Frančišek poudaril udeležencem konference o prehrani.

Izziv, s katerim se moramo danes soočiti, je po Frančiškovih besedah pomanjkanje solidarnosti. Naše družbe so zaznamovane z naraščajočim individualizmom in razdeljenostjo, kar se kaže v tem, da so najranljivejši prikrajšani za dostojno življenje, vse več je tudi vstaj proti ustanovam. »Ko v neki državi ni solidarnosti, to občutijo vsi. Solidarnost je drža, ki ljudem omogoča, da gredo naproti drugemu in zasnujejo svoje medsebojne odnose na bratstvu, ki gre onkraj razlik in omejitev, in ki spodbuja skupno iskanje skupnega dobrega.« Država je tako poklicana, da pomaga ljudem, vir navdiha pri tem pa je naravni zakon, ki govori jezik, ki ga vsi lahko razumemo: ljubezen, pravičnost, mir, sestavine, ki so neločljivo povezane med seboj. »Tako kot posamezniki so tudi države in mednarodne ustanove poklicane, da sprejmejo in gojijo te vrednote v duhu dialoga in medsebojnega poslušanja. Na tak način cilj nahraniti človeško družino postane uresničljiv«, je dejal papež in nato spregovoril o tem, kako Cerkev namenja nenehno pozornost revnim.

To je bil Frančiškov prvi obisk v organizaciji Združenih narodov. Glavni tajnik organizacije Ban Ki-Moon je svetega očeta povabil v stekleno palačo v New York, ki jo bo Frančišek morda obiskal septembra prihodnje leto, ko bo v Združenih državah Amerike udeležil svetovnega srečanja družin v Filadelfiji.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: AsiaNews / CTV

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh