Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lani spet več druženja, vsako šesto gospodinjstvo težko prišlo skozi mesec

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 02. 2023 / 07:00
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2023 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lani spet več druženja, vsako šesto gospodinjstvo težko prišlo skozi mesec
Lani je bilo med Slovenci spet več druženja. Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Lani spet več druženja, vsako šesto gospodinjstvo težko prišlo skozi mesec

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je lani skoraj četrtina slovenskih gospodinjstev (24 odstotkov) lahko ali zelo lahko preživelo mesec, kar je štiri odstotke manj kot leto prej. Ob pijači ali kosilu/večerji pa se je vsaj enkrat na mesec družilo 87 odstotkov ali za 19 odstotnih točk več oseb kot v letu 2021.

82 odstotkov gospodinjstev meni, da je bilo njihovo stanovanje lani v dobrem stanju – kar pomeni, da niso zaznali težav niti zaradi puščajoče strehe, vlažnih sten ali vlažnih temeljev niti zaradi trhlih okenskih okvirjev ali tal, 96 odstotkov pa si je lahko privoščilo primerno ogrevano stanovanje.

Finančni položaj gospodinjstev slabši

Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da so s svojimi dohodki mesec preživela lahko oz. zelo lahko, se je torej v primerjavi z letom 2021 zmanjšal za štiri odstotne točke, na 24 odstotkov. »Delež gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki težko oz. zelo težko preživela mesec, pa se je povečal za dve odstotni točki, na 16 odstotkov. Z manjšimi težavami je mesec preživelo 30 odstotkov gospodinjstev, 31 odstotkov pa dokaj lahko«, navaja Surs.

Stanovanjski stroški za marsikoga veliko breme

Na finančni položaj gospodinjstev vplivajo tudi stanovanjski stroški. Za četrtino gospodinjstev so bili ti veliko breme, kar je bilo za tri odstotke več kot leto prej. Da stanovanjski stroški zanje sploh niso breme, pa je menilo 17 odstotkov gospodinjstev oziroma za dve odstotni točki manj. »Nepričakovane izdatke v znesku 750 evrov bi si lahko privoščilo 72 odstotkov gospodinjstev, največ v goriški statistični regiji (83 %), najmanj pa v koroški statistični regiji (57 %).«

Enotedenske počitnice dostopne za 80 odstotkov gospodinjstev

Enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva bi si lani finančno lahko privoščilo 80 odstotkov gospodinjstev, kar je enak delež kot leto prej. Pomemben del človekovega življenja je tudi druženje s prijatelji in sorodniki. Z njimi se je ob pijači ali kosilu/večerji vsaj enkrat na mesec družilo 87 odstotkov oseb, starih 16 ali več let, kar je za 19 odstotnih točk več kot v 2021 in za šest odstotnih točk manj kot v predkoronskem letu 2019 (93 odstotkov).



Nalaganje
Nazaj na vrh