Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lastni škofiji za ukrajinske katoličane v Veliki Britaniji in Franciji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 01. 2013 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lastni škofiji za ukrajinske katoličane v Veliki Britaniji in Franciji

Papež Benedikt XVI. je dosedanja eksarhata v Londonu in Parizu povzdignil v eparhiji.

Vatikan je ustanovil lastno strukturo za z Rimom združene Ukrajince v Veliki Britaniji. Z dekretom, izdanim minuli petek, je papež Benedikt XVI. dosedanji eksarhat v Londonu povzdignil na raven eparhije, kar je primerljivo s katoliško škofijo. Za prvega škofa novega cerkvenega okrožja z imenom 'Sveta družina v Londonu za bizantinske Ukrajince' je sveti oče imenoval dosedanjega eksarha, oseminpetdesetletnega Hliba Borysa Sviatoslava Lonchyno. Eparhija šteje več kot deset tisoč članov.

Lonchyna se je kot sin ukrajinskih izseljencev rodil v ameriški zvezni državi Ohio, leta 1975 pa je vstopil v ukrajinski samostan Grottaferrata pri Rimu, kjer je dve leti kasneje prejel duhovniško posvečenje. Zatem mu je bila zaupana duhovna oskrba študentov na rimskem kolegiju svete Sofije, leta 1994 pa je odšel v Ukrajino, tam prevzel naloge v bogoslovnem semenišču v Lvovu in doktoriral na tamkajšnji teološki akademiji. Leta 2001 je promoviral iz vzhodnocerkvenega bogoslužja na Papeškem orientalskem inštitutu v Rimu, leto dni kasneje pa ga je papež Janez Pavel II. imenoval za pomožnega škofa v Lvovu. Za leto dni je prevzel duhovno oskrbo rojakov v Italiji, Španiji in na Irskem. Leta 2009 je bil imenovan za eksarha v Londonu.

Z dekretom, objavljenim minulo soboto, pa je Benedikt XVI. ustanovil tudi lastno škofijo za ukrajinske katoličane v Franciji. Tamkajšnji eparhiji pripada okoli 130.000 ukrajinskih katoličanov bizantinskega obreda. Ime nove cerkvene strukture je 'Sveti Vladimir Veliki Pariški bizantinskih Ukrajincev'. Za prvega eparha je sveti oče imenoval dvainpetdesetletnega škofa Borysa Gudziaka, ki skupnost vodi od lanskega poletja.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh