Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lastno Sveto pismo na Kitajskem – nemogoče sanje?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 19. 04. 2016 / 08:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lastno Sveto pismo na Kitajskem – nemogoče sanje?

Lastno Sveto pismo na Kitajskem – nemogoče sanje?

Kristjani so kljub večji svobodi še vedno precej nezaželjeni.
Imeti v lasti Sveto pismo je na Kitajskem precej neobičajna stvar. Kot navaja spletna stran človekoljubne organizacije Open Doors, je bilo to pred tremi ali štirimi desetletji še popolnoma nepredstavljivo. Hvala Bogu pa so se razmere v zadnjem času spremenile. V večini kitajskih pokrajin je Sveto pismo v kitajščini razmeroma enostavno dostopno, bodisi na papirju ali pa v digitalni obliki. Kljub temu za kristjane iz določenih narodnostnih skupin, ki jih obdajajo muslimanske družine in sosedje, Sveto pismo v domačem jeziku še vedno predstavlja veliko dragocenost. Sodelavka omenjene človekoljubne organizacije je nedavno imela priložnost, da je Sveto pismo v domačem jeziku izročila mlademu ujgurskemu kristjanu, pripadniku turškega ljudstva, ki živi na območju Kitajske.



Jack (ime je iz varnostnih razlogov spremenjeno) je krščansko vero sprejel pred letom dni. Zaenkrat občuti, da mora svoje krščanstvo še skrivati, saj je njegov oče član komunistične partije, njegov stric pa veren musliman, ki v krajevni mošeji dela kot učitelj. Če bi bila njegova nova vera razkrita, bi bile posledice verjetno precej hude – stric bi ga gotovo pretepel, oče pa bi ga odgnal od doma in ga izobčil iz družine.

Ko se z Jackom srečava, imam s seboj dve knjigi v ujgurskem jeziku in prosim ga, naj mi pove, za kateri knjigi gre. Pove mi, da ena vsebuje evangelij po Luku in Apostolska dela, druga pa Novo zavezo ter Prvo in Drugo Mojzesovo knjigo. Ko zagleda drugo knjigo, mu oči zažarijo in prosi, ali bi jo lahko obdržal.

Ko sem mu jo dala, je bil presrečen. Sveto pismo je vzel v roke, ga dvignil k ustnicam in ga poljubil ter dejal: »Zdaj pa vem, zakaj mi je tih glas zjutraj prigovarjal, naj s seboj vzamem nahrbtnik, ko sem odhajal od doma. Ni se mi zdelo potrebno, toda vesel sem, da sem ta glas poslušal. Nahrbtnik potrebujem za Sveto pismo! Tako ga lahko skrijem v torbo in nihče na ulici, pa tudi nihče od domačih ga ne bo videl.«

Zaradi njegovega odziva sem pomislila, da je to morda prvo Sveto pismo v njegovi lasti, vendar mi je pojasnil, da mu ga je prijatelj podaril že pred letom dni. Ko so oblasti v njegovi okolici pričele z iskanjem Svetih pisem v ujgurščini, je knjigo zakopal. Ko so se stvari umirile, je žal ni več našel.

Ko sem slišala, kako je izgubil svoje prvo Sveto pismo, sem z veseljem opazovala Jacka, kako je novo knjigo trdno držal v rokah. »Molil sem za novo Sveto pismo in Bog je danes poslal vas s tem čudovitim darom!« je dejal. »Iskrena hvala!«

Medtem ko so kristjani v večini delov Kitajske v zadnjih letih pridobili precej verske svobode, pa na pretežno muslimanskih območjih kristjane še vedno preganjajo. Osamljeni verniki s pomočjo človekoljubnih organizacij navežejo stike s krščanskimi občestvi drugod po Kitajskem, da so od njih deležni spodbude in duhovne podpore.

Vir: www.opendoorsusa.org
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh