Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lefebvrovec Williamson v Nemčiji znova obsojen

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 09. 2013 / 06:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lefebvrovec Williamson v Nemčiji znova obsojen

Lefebvrovec Williamson v Nemčiji znova obsojen

Pritožba nekdanjega škofa, ki je zanikal obstoj holokavsta, zaradi enake obsodbe na regensburškem sodišču zavrnjena.

Britanski lefebvrovski škof, 73-letni Richard Williamson, je bil na regensburškem sodišču že četrtič obsojen zaradi hujskanja. Deželno sodišče je nekdanjega škofa tradicionalistične bratovščine sv. Pija minuli ponedeljek obsodilo na plačilo globe v višini 1.800 evrov. S tem je zavrnilo pritožbo zaradi enake obsodbe nižjestopenjskega sodišča januarja letos. Williamsonovi odvetniki so že napovedali revizijo postopka. Naslednja stopnja bi bilo višje deželno sodišče.

Williamson je v pogovoru za švedsko televizijsko postajo število Judov, ki so jih pomorili nacisti, ocenil na največ 300.000 in obenem zanikal obstoj plinskih celic. Pogovor je bil posnet pred skoraj petimi leti v nemškem semenišču bratovščine sv. Pija v Zaitzkofnu pri Regensburgu. Konzervativna bratovščina je Britanca leta 2012 izločila iz svojih vrst. Odtlej Williamson poskuša na lastno pest okoli sebe zbirati privržence, med drugim tudi s spletno stranjo, na kateri predstavlja svojo »Pobudo sv. Marcela«.

Pogovor, ki je bil objavljen v začetku leta 2009, je povzročil pravi mednarodni škandal. Tik pred tem je namreč Vatikan oznanil, da je tedanji papež Benedikt XVI. preklical izobčenje Williamsona in treh drugih škofov tradicionalistične bratovščine. Šele kasneje so iz Vatikana pojasnili, da Benedikt XVI. ni bil seznanjen z Williamsonovimi izjavami o holokavstu.

Kot pri dosedanjih obsodbah tudi v četrto na regensburškem deželnem sodišču niso upoštevali argumentov obrambe, ki je zatrjevala, da njihova stranka svojih izjav ni želela širiti v Nemčiji. Zanikanje holokavsta na Švedskem ni kaznivo dejanje.

Williamson je bil pred tem v Regensburgu obsojen že dvakrat. Zaradi napake v postopku je višje deželno sodišče v Nürnbergu prvi dve obsodbi februarja 2012 preklicalo, zaradi česar je tudi prišlo do novega sojenja.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh