Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leta 2010 slovesen pokop Kopernika

Objava: 29. 12. 2009 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Leta 2010 slovesen pokop Kopernika

Pokopali ga bodo na Poljskem, v fromborški stolni cerkvi

Astronom Nikolaj Kopernik bo 467 let po svoji smrti le deležen slovesnega pokopa. Pogreb posmrtnih ostankov svetovno znanega znanstvenika (1473-1543) bo 22. maja prihodnje leto v fromborški stolnici, so sporočili s tiskovnega urada škofije Warmia na Poljskem.

Posmrtne ostanke, gre za lobanjske kosti in kosti nog, ki so jih izkopali pred štirimi leti, naj bi ponovno zakopali pod oltarjem v stolni cerkvi. Že januarja bodo začeli z deli na dvotonskem nagrobniku iz črnega granita. Slovesni pogreb bo potekal v sklopu slovesnosti ob 750-letnici warmijskega stolnega kapitlja, katerega član je bil tudi Kopernik.

Kopernikove posmrtne ostanke so poleti 2005 našli poljski arheologi med izkopavanji v fromborški stolnici. Znanstvena analiza je pokazala, da kosti, ki so jih izkopali arheologi, s precejšnjo gotovostjo pripadajo slavnemu astronomu. Strokovnjaki so na podlagi najdene lobanje rekonstruirali obraz pokojnega, ki se popolnoma sklada s portreti Kopernika.

S svojo teorijo o heliocentričnem sistemu je Kopernik poskrbel za zasuk v tedanji znanosti. Njegovo glavno delo ‘De Revolutionibus Orbium Coelestium’ (O gibanju nebesnih teles) velja za mejnik svetovne astronomije.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh