Zapri
Iskanje

Letos bo Škofjeloški pasijon

Za vas piše:
K. C.
Objava: 09. 01. 2015 / 09:27
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Letos bo Škofjeloški pasijon

Letos bo Škofjeloški pasijon
Ena največjih prireditev v Sloveniji bo letos Škofjeloški pasijon. V uprizoritvi najstarejšega dramskega besedila v slovenščini bo sodelovalo več kot 900 ljudi.

Ena največjih prireditev v Sloveniji bo letos Škofjeloški pasijon. V uprizoritvi najstarejšega dramskega besedila v slovenščini bo sodelovalo več kot 900 ljudi. Škofjo Loko že preveva pasijonski duh, v času Velike noči pa pričakujejo, da si bo pasijonsko igro prišlo ogledati 32.000 ljudi. Na uprizoritev leta 2021 želijo privabiti celo papeža.

Letos vnovična kandidatura za Unescov seznam

Škofjo Loko je prevzel pasijonski duh, so prepričani organizatorji, ki jim neuspela kandidatura za Unescov seznam ni vzela optimizma. Za to bo po besedah predsednika Muzejskega društva Škofja Loka, Aleksandra Igličarja, ki je konec novembra lani sodeloval na zasedanju Unesca v Parizu, potrebnih nekaj dopolnitev pri kandidaturi Škofjeloškega pasijona za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

V prijavi med drugim ni bilo dovolj dobro pojasnjeno, kako se je ohranila avtentičnost pasijona v času, ko ni bil uprizarjan, in kako bi pasijon zaščitili pred prevelikim obiskom, če bi se uvrstil na seznam in tako postal bolj znan. Ko bosta občina in država pripravili dopolnitve, bi lahko znova vložili kandidaturo, to naj bi bilo že letos, novembra 2016 pa bi o uvrstitvi na Unescov seznam znova presojali. Škofjeloški pasijon je bil leta 2012 razglašen za živo mojstrovino državnega pomena."Ne glede na to, da Škofjeloški pasijon letos ne bo vpisan na seznam Unesca, nas to ne omejuje pri njegovi uspešni uprizoritvi," je poudaril vodja projekta Škofjeloški pasijon 2015 Matej Mohorič Peternelj. Promocijske, prodajne, organizacijske in režiserske dejavnosti potekajo nemoteno v skladu z načrtom.

Priprave so že v polnem teku

Priprave na Škofjeloški pasijon tri mesece pred uprizoritvijo postajajo vse intenzivnejše. Sredi decembra so bilo več pasijonskih dogodkov, začele so se igralske vaje, rezerviranih je tudi že precej vstopnic. Na več predstavah v velikonočnem času bo na voljo okoli 24.000 sedišč, od tega jih je 41 odstotkov že zasedenih. Predvsem je velik odziv župnij. Mohorič Peternelj predvideva, da si bo vsako od osmih ponovitev pasijona v velikonočnem času ogledalo okoli 4000 ljudi, torej skupaj 32.000. obiskovalcev.

V pogonu je tudi že pasijonski tabor, igralske vaje pa so vse intenzivnejše, je povedal režiser tokratne uprizoritve Milan Golob in dodal, da sodeluje kar 911 nastopajočih, od tega se jih bo na posamezno ponovitev predstavilo 827. Sprva je Golob pričakoval, da bo igralcev manj, vendar je bil odziv sodelujočih na zadnji uprizoritvi pred šestimi leti zelo dober. Poleg tega so pristopili številni novi, mlajši in starejši posamezniki in skupine, ki bi bili radi del pasijonskega dogajanja. Zagotovil je, da bo v rekonstrukciji pasijona izpostavil umetniško in duhovno izročilo besedila ter spoštoval njegovo izvirno obliko, kot jo je pred skoraj 300 leti zapisal pater Romuald."Škofja Loka je mesto prostovoljstva in Škofjeloški pasijon je vrhunec tega," veliko število sodelujočih ne preseneča škofjeloškega župana Mihe Ješeta. Kot ugotavlja, številne dejavnosti tečejo spontano, in ne tako kot leta 2009, ko je bilo veliko evforije. Zdaj je že marsikaj utečeno, pasijon pa je projekt, ki povezuje vse sodelujoče, občinsko upravo in občinski svet.

Decembra je bila v Škofji loki dobro obiskana okrogla miza o vrednotah Škofjeloškega pasijona, ki je po besedah Peternelja dobro merilo pasijonske temperature v mestu. "Začetek je spodbuden," je bil v uvodu v sklepno fazo pasijonskega dogajanja zadovoljen tudi župan.

Prva predstava bo 21. marca

Prva predstava Škofjeloškega pasijona 2015 bo na sporedu na tiho soboto, 21. marca, sledile bodo predstave na tiho nedeljo, na cvetni petek, soboto in nedeljo, na velikonočni ponedeljek ter na belo soboto in nedeljo. Predprodajna cena za najboljša sedišča na Mestnem trgu je 20 evrov, dogajanje po loških ulicah pa bo mogoče opazovati tudi z drugih lokacij v starem mestnem jedru. Poleg tega bodo uprizoritve obogatene z delavnicami in drugimi spremljevalnimi dogodki.

S prodanim vstopnici naj bi pokrili glavnino organizacijskih stroškov skoraj pol milijona evrov vrednega projekta. 40.000 so dobili od ministrstva za kulturo, nekaj od sponzorjev in donatorjev, razliko pa bo pokrila Občina Škofja Loka.Škofjeloški pasijon le vsakih šest let

Škofjeloški pasijon je po predlogah starejših slovenskih pasijonskih procesij okoli leta 1721 napisal kapucin Lovrenc Marušič oziroma oče Romuald. Original je najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo, hrani pa ga kapucinski samostan v Škofji Loki. Vsebuje svetopisemske prizore, poudarek pa je na Kristusovem trpljenju in smrti na križu. V času nastanka je bil pasijon v obliki procesije večkrat uprizorjen po ulicah Škofje Loke. Po več kot 200 letih so ga nato ponovno uprizorili v letih 1999, 2000 in 2009. Ker je uprizoritev Škofjeloškega pasijona velik organizacijski in finančni zalogaj, so se v Škofji Loki odločili, da se je bodo lotili le vsakih šest let. Po letošnji uprizoritvi bo tako ponovno na sporedu šele leta 2021 ob 300-letnici nastanka. Po županovem mnenju je uprizoritev tega besedila zelo pomembna prireditev z verskega, turističnega in gospodarskega vidika. Ne gre pa zgolj za velik dogodek vsakih šest let, saj se v Škofji Loki trudijo pasijonsko kondicijo z različnimi dogodki vzdrževati ves čas.

Vir: STA

Fotografije: Andrej Praznik

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh