Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letos obhajanje petdesetletnice smrti Cvetane Priol (1922-1973)

Za vas piše:
Jure Sojč
Objava: 29. 04. 2023 / 07:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2023 / 07:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letos obhajanje petdesetletnice smrti Cvetane Priol (1922-1973)
Udeleženci nedavne seje za postopek beatifikacije Božje služabnice Cvetane Priol. FOTO: Nadškofija Maribor

Letos obhajanje petdesetletnice smrti Cvetane Priol (1922-1973)

Na god sv. Klare, 11. avgusta, bo minilo 50 let, odkar je v polnost Življenja stopila Cvetana Priol. V Božjem vrtu, kakor ga je opisal sv. Avguštin, »ne poganjajo samo rdeče rože mučencev, temveč tudi bele lilije devic in zeleni bršljan zvestih zakoncev, dišijo vijolice vdov«. Božja služabnica Cvetana je v tem vrtu zasajena kot bela lilija, ki je svoje življenje skozi trpljenje spremenila v dišeče olje svetosti.

Na rane in razbolelost tega sveta se Cvetanino dišeče olje svetosti uliva zato, da bi bolečino sodobnega človeka osmislila in ga pomagala spremeniti v Bogu všečno daritev.

Povabilo k širjenju njenega svetniškega življenja

Pred okroglo obletnico, na dan pred praznikom sv. Marka, 24. aprila, je v prostorih sedeža Nadškofije Maribor potekala seja postopka za beatifikacijo Božje služabnice Cvetane Priol. Seje so se udeležili nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, generalni vikar Janez Lesnika, ki je vodil sejo, postulator p. Vinko Škafar, člani sodnega zbora in zgodovinske komisije. Postulator je predstavil narejeno delo, povabil k jubilejnemu obhajanju petdesetletnice Cvetanine smrti ter nakazal še potrebne korake v postopku za njeno beatifikacijo ter nas vse spodbudil k razširjanju Cvetaninega svetniškega življenja in k zaupljivemu priporočanju Božji služabnici.

Cvetana Priol. FOTO: Nadškofijski arhiv Maribor

Priprošnja za okrevanje Fani Pečar

Prav v zadnjih mesecih katehistinje mariborske metropolije in mnogi drugi z molitveno podporo izročajo in priporočajo katehistinjo Fani Pečar, voditeljico Referata za katehezo Nadškofije Maribor, priprošnji Cvetani Priol, da bi Božja služabnica izprosila milost, da bi Pečarjeva, ob najboljši možni zdravstveni oskrbi in pomoči, dokončno okrevala od možganske kapi.

Obračajmo se k Božji služabnici Cvetani

Papež Frančišek v Apostolski spodbudi Veselite in radujte se spodbuja, da ne bi »zadremali« in se pustili omamiti od nekritičnih sporočil v družbi in Cerkvi, ki nam ga Kristus namenja in omogoča. Vstali Kristus nas po Cerkvi vabi, da bi postali vedno boljši ljudje, saj smo vsi poklicani h krščanskemu humanizmu in k graditvi omike in civilizacije ljubezni. S krstom in birmo smo bili posvečeni, da bi prinašali sadove Svetega Duha sodobnemu človeku, ki je večkrat tako razosebljen. V svojih potrebah, stiskah ter preizkušnjah se lahko zaupno obračamo k Božji služabnici Cvetani, ki je s svojo evangeljsko držo že kot študentka in pozneje kot bolnica vplivala na tiste, ki so jo poznali in se z njo srečevali.

Delala v tovarni tankov

Svojo življenjsko daritev je podarjala za potrebe vseh, ki jih je poznala, na poseben način pa za potrebe Cerkve v težkih letih med drugo svetovno vojno, ko je zadnje mesece morala prisilno delati v tovarni tankov v Avstriji in po vojni doživljala bolezenske posledice tega nečloveška dela. Posebno poslanstvo je čutila, da mora darovati svoje življenjske preizkušnje in molitve za Cerkev, svetost škofov, duhovnikov in bogoslovcev in veliko prosila za nove duhovne poklice. Ena izmed pričevalk tudi omenja, kako jo je prijateljica Cvetana spodbujala k razmišljanju o krščanskem pojmovanje zakonskega in družinskega življenja.

Vsak človek ima svoje mesto in odgovornost v Cerkvi

Krščanska laikinja Cvetana Priol gotovo iz onstranstva prosi, da bi današnja Cerkev na Slovenskem, ki jo je tako »darovanjsko« ljubila, bila vedno bolj sinodalna, kar pomeni skupnost ljudi, v kateri ima vsak član svoje mesto in svojo odgovornost v Cerkvi, da bi se lahko vsak v njej dobro počutil, ker Bog z njegovimi osebnimi darovi poživlja cerkveno življenjsko pristnost. Tudi nekristjani bi naj opazili, kot so to v zgodnji Cerkvi, da se kristjani ljubijo in iščejo skupno dobro družbe in Cerkve, saj jim prav zato vstali Kristus nenehno pošilja svojega Svetega Duha, da so lahko vedno bolj kvas, sol ter luč v človeštvu.

Film in knjiga

Na spletu si lahko ogledate dokumentarni film z naslovom Cvetana Priol, ki ga je pred leti posnela Vanda Brvar o Cvetaninem življenju. Film je na 2. festivalu krščanskih filmskih ustvarjalcev za nagrado Zlati križ izmed sedmih prispelih filmov prejel drugo nagrado.

Založba Ognjišče je s Slomškovo založbo leta 2017 izdala knjigo Cvetana Priol, Na poti svetosti (Dnevnik - prozni spisi – Pesmi – Pričevanja), ki je leta 2019 izšla tudi v italijanščini (Cvetana Priol, Sulla via della santità, Edizioni Sant'Antonio).

Vsi, ki boste na priprošnjo Božje služabnice Cvetane Priol uslišani, ste povabljeni in naprošeni, da uslišanja sporočite na naslov: Nadškofija Maribor (Postulatura Cvetane Priol), Slomškov trg 19, 2000 Maribor (ordinariat@nadskofija-maribor.si).

 Nadškofijski arhiv Maribor (mag. Lilijana Urlep) in Mariborska stolna župnija sta pripravili potujočo razstava o svetniškem življenju Cvetane Priol, ki si jo župnije lahko sposodijo in naročijo na naslov: Stolna župnija Maribor, Slomškov trg 20, 2000 Maribor (stolna.zupnija.mb@rkc.si) ali na Nadškofijski arhiv (zgodovinski oddelek), Slomškov trg 20, 2000 Maribor (skofijski.arhiv@nadskofija-maribor.si) ali na  naslov avtorice razstave: lilijana.urlep@nadskofija-maribor.si.

Kupi v trgovini

Navzkrižja in izravnave
Proza
6,51€
Nalaganje
Nazaj na vrh