Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letos že več kot 100.000 Jakobovih romarjev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 07. 2014 / 09:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letos že več kot 100.000 Jakobovih romarjev

Nenehno narašča število romarjev, ki v Santiago de Compostela prispejo peš.

Med januarjem in sredino letošnjega julija je romarsko pot proti Santiagu de Composteli, t.i. »Camino«, prehodilo že 102.098 romarjev, kar pomeni 7.200 romarjev več kot v istem obdobju lani. »Število vsako leto narašča«, na španskem spletnem portalu abc.es navajajo besede tiskovnega predstavnika romarskega urada v Santiagu. Na grob svetega Jakoba, katerega god obhajamo 25. julija, je v preteklih desetih letih priromalo skupno 1,7 milijona prijavljenih romarjev.



42 % romarjev prihaja iz notranjosti Španije, 58 % pa iz tujine. Največje tuje skupine predstavljajo Nemci, Italijani, Portugalci, Američani in Francozi. V znamenito špansko romarsko središče se radi odpravijo tudi slovenski romarji. Med tujimi romarji je vedno več takšnih, ki svojo pešpot začnejo že v domači državi: 273 romarjev je letos priromalo iz Nemčije, 169 iz Belgije, 73 iz Švice in 49 iz Avstrije. Najdaljšo pot so v prvi polovici letošnjega leta opravili trije romarji s Finske.

Večina Jakobovih romarjev - 87,9 % - pot opravi peš, za žige z zadnjih stotih kilometrov poti pa ob prihodu v Santiago prejmejo tudi romarsko potrdilo. Enaki pogoji veljajo za romarje na konjih, ki pa predstavljajo le okoli pol odstotka vseh romarjev. Potrdilo o prevoženih dvestotih kilometrih poti je potrebno za kolesarje, ki v letošnjem letu predstavljajo 11 % vseh romarjev, 56 ljudi pa je v znamenito špansko romarsko središče priromalo na invalidskih vozičkih.

Izredno zanimivi so tudi vzroki, zaradi katerih se romarji odpravijo na pot proti Santiagu: 51 % jih je letos poromalo bolj ali manj iz verskih razlogov, 43 % »izključno iz verskih razlogov«, 6 % pa jih je navedlo, da vera pri njihovi odločitvi ni igrala nikakršne vloge. Število moških romarjev je malenkost višje (55 %), enak odstotek predstavlja starostna skupina med 30 in 60 let.

Da bi priskočili na pomoč skupini romarjev, ki je prihajala resnično od daleč, so v romarskem uradu v Santiagu de Composteli letos uvedli novost: posebno potrdilo za ceno treh evrov odslej dokumentira tudi izhodiščno točko poti, število prehojenih ali prekolesarjenih kilometrov, izbrano pot in potreben čas, izmerjen v številu dni. Novost je tudi pomoč pri prenašanju prtljage: na željo romarjev od mesta Sahagun v pokrajini Leon nudijo prevoz nahrbtnikov od enega prenočišča do drugega.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh