Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnja napoved rast slovenskega BDP-ja 5,4-odstotna, prihodnje leto le enoodstotna

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 07. 2022 / 12:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2022 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnja napoved rast slovenskega BDP-ja 5,4-odstotna, prihodnje leto le enoodstotna
Negotove razmere povzročajo gospodarske in drugačne prepihe v EU. FOTO: Tatjana Splichal

Letošnja napoved rast slovenskega BDP-ja 5,4-odstotna, prihodnje leto le enoodstotna

Evropska komisija je v današnji napovedi gospodarske rasti za Slovenijo ocenila, da bo obseg BDP letos narasel za 5,4 odstotka, na ravni celotne EU pa naj bi se povečal za 2,7 odstotka. V državah z evrom naj bi bila rast 2,6-odstotna.

Po navedbah komisije ruska agresija na Ukrajino še naprej negativno vpliva na evropsko gospodarstvo, zato so se številna negativna tveganja, ki so spremljala spomladansko gospodarsko napoved, uresničila.

Prihodnje leto upočasnjena gospodarska rast

Slovenija ima s 5,4-odstotno napovedano gospodarsko rastjo v letu 2022 drugo najvišjo v EU, takoj za Portugalsko, ki ji komisija napoveduje 6,5-odstotno letno rast. Skromnejši gospodarski kazalci se obetajo v letu 2023, saj naj bi se BDP v Sloveniji povečal le za odstotek in naj bi bil tako med najnižjimi v evropski družini.

Ruska invazija, koronavirus, manjša gospodarska rast v ZDA

Zaradi ruske invazije so se še zvišale cene energije in hrane, kar krepi globalne inflacijske pritiske, zmanjšuje kupno moč gospodinjstev ter sproža hitrejše odzive denarne politike, kot je bilo predvideno. Po navedbah STA ima negativen gospodarski vpliv tudi kitajska stroga politika glede omejevanja širjenja novega koronavirusa, negativno pa vpliva tudi vse počasnejša gospodarska rast ZDA.

Letošnja rast cen naj bi bila več kot osemodstotna

Zaradi posledic draginje komisija napoveduje, da bo stopnja inflacije na ravni EU 8,3-odstotna in 7,6-odstona v območju evra. Rast cen naj bi bila prihodnje leto nekoliko manjša. Napovedi namreč kažejo, da bo ta znašala 4,6 odstotka v celotni EU ter 4,3 odstotka v območju z evrom.

Napovedi odvisna od dogajanja v Ukrajini

Razumljivo so tveganja pri napovedih gospodarske rasti in inflacije močno odvisna od razvoja ruske invazije na Ukrajino, predvsem pa njenih vplivov na dobavo plina Evropi. Nova zviševanja cen plina bi lahko še okrepila inflacijo in zadušila rast.


Nalaganje
Nazaj na vrh