Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnje Evropske prestolnice kulture Esch-sur-Alzette, Kaunas in Novi Sad

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 03. 01. 2022 / 18:09
Oznake: Družba, Kultura, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 18:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnje Evropske prestolnice kulture Esch-sur-Alzette, Kaunas in Novi Sad
Trdnjava Petrovaradin v Novem Sadu. FOTO: Wikipedia

Letošnje Evropske prestolnice kulture Esch-sur-Alzette, Kaunas in Novi Sad

Naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) so s 1. januarjem za eno leto pridobila tri mesta: Esch-sur-Alzette v Luksemburgu, Kaunas v Litvi in srbski Novi Sad.

Naziv mesta uvršča na svetovni seznam, jim daje priložnost, da izboljšajo svojo podobo, spodbudijo trajnostni turizem in premislijo o kulturnem razvoju, je po navedbah STA zapisala Evropska komisija. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pobuda za evropsko prestolnico kulture izpostavlja pomen kulture pri spodbujanju vrednot, na katerih temelji Evropska unija: raznolikost, solidarnost, spoštovanje, strpnost in odprtost: »Uspešna prestolnica kulture je prestolnica, ki je odprta za svet in ponazarja pripravljenost Unije, da kulturo predstavlja kot gonilo miru in medsebojnega razumevanja.«

Leta 2025 bo ena izmed evropskih prestolnic kulture tudi naša Nova Gorica.

Kultura je med koronaepidemijo omogočala kroženje idej in zbliževala skupnosti, česar si pri Evropski komisiji želijo tudi za pobudo EPK, ki je letos znova zaživela s tremi prejemnicami naziva, Esch-sur-Alzette, Kaunasom in Novim Sadom.

Po letu 1995, ko je bilo mesto Luksembourg evropska prestolnica kulture, je zdaj ta naziv pripadel drugemu največjemu mestu Luksemburga. Tudi Kaunas je že drugo litovsko mesto, ki se ponaša s tem nazivom po letu 2009, ko je bila z njim ovenčana Vilna, Novi Sad pa bo prva srbska evropska prestolnica kulture. Leta 2025 bo ena izmed evropskih prestolnic kulture tudi naša Nova Gorica.

Nalaganje
Nazaj na vrh