Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnje šolsko leto bo potekalo brez 244 milijonov otrok

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 01. 09. 2022 / 17:44
Oznake: Svet, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 18:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnje šolsko leto bo potekalo brez 244 milijonov otrok
Številni otroci po svetu nimajo na razpolago niti tako uborne šolske stavbe. FOTO: Pixabay

Letošnje šolsko leto bo potekalo brez 244 milijonov otrok

V številnih državah po svetu, tudi v Sloveniji, se je danes začelo novo študijsko leto. A čeprav bi si želeli obiskovati pouk, bo ta letos minil kar brez z 244 milijonov otrok, ki zaradi številnih okoliščin ne morejo obiskovati šole.

»Nihče ne more sprejeti te situacije,« je ob tem dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, in poudarila, da je treba spoštovati pravico vsakega otroka do izobraževanja.

»Glede na te rezultate obstaja tveganje, da cilj kakovostnega izobraževanja za vse do leta 2030, ki so ga zastavili Združeni narodi, ne bo dosežen,« je opozorila. "Potrebujemo globalno mobilizacijo, ki bi izobraževanje postavili na vrh mednarodne agende," je še dodala Azoulay.

Ta bo svoj poziv tako ponovila na mednarodni konferenci Transforming Education Summit, ki bo potekala 19. septembra na sedežu ZN v New Yorku.

Stanje najbolj zaskrbljujoče v Podsaharski Afriki

Po podatkih Unesca najbolj problematično območje ostaja Podsaharska Afrika, kjer v šole ne obiskuje kar 98 milijonov otrok. To je obenem tudi edino območje na svetu, kjer delež takšnih otrok narašča. Stanje je zelo slabo tudi v regijah srednje in južne Azije, kjer brez šole ostaja 85 milijonov otrok.

Šola se vse več deklic

Kot eno od najbolj pozitivnih novic pa Unesco navaja, da je v zadnjih dveh desetletjih tako rekoč izginila razlika pri stopnji izobraževanj med spoloma. Ta je na globalni ravni postala skoraj nezaznavna, čeprav še vedno obstajajo regionalne razlike.

Še leta 2000 je razlika med spoloma pri osnovnošolcih znašala 2,5, pri srednješolcih pa 3,5 odstotne točke.

Vojna v Ukrajini oškodovala tudi štiri milijone otrok

Ob tem Sklad ZN za otroke UNICEF, opozarja, da je Ruska agresija v Ukrajini močno poškodovala na tisoče šolskih stavb, od katerih jih je manj kot 60 odstotkov dovolj varnih in primernih za ponovno odprtje.

"Mnogi starši oklevajo, da bi svoje otroke poslali v šolo, ne vedo, ali bodo varni," je ob tem dejala izvršna direktorica Unicef Catherine Russell.

"Šole v Ukrajini obupano potrebujejo sredstva za izgradnjo protibombnih zaklonišč namesto igrišč, otroke pa učijo o neeksplodiranih ubojnih napravah namesto o varnosti v cestnem prometu," ... "To je surova resničnost za ukrajinske učence, starše in učitelje," je bila slikovita Russel.

Ob tem je dodala, da kar 650.000 ukrajinskih otrok, ki živijo v 12 državah gostiteljicah, še vedno ni vključenih v nacionalne izobraževalne sisteme.

Stanje pa se utegne s prihodom zimskega obdobja le še poslabšati, zato si Unicef prizadeva, da bi na prizadeta območja poslali zimske zaloge, ki vključujejo, topla oblačila, čevlje, generatorje, grelce in lesne pelete.

Kupi v trgovini

Akcija
Skodelica "Hvala"
Skodelice
9,90€ 8,91€
Nalaganje
Nazaj na vrh