Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Levica podi Janšo iz Gledališča Koper

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 01. 2024 / 14:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2024 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Levica podi Janšo iz Gledališča Koper
Gost pogovornega večera in javne tribune v Kopru bo predsednik SDS Janez Janša. FOTO: Tatjana Splichal

Levica podi Janšo iz Gledališča Koper

Se res vračamo v neke druge, menda preživete čase, ko ti ni bilo dovoljeno javno odpreti ust, če nisi trobil v isti rog z režimsko oblastjo?

»Nestrpnost SDS ne sodi v gledališče!« Tako hujskaško so v istrskem lokalnem odboru vladne stranke Levica pospremili napoved današnje (sreda, 17. januarja 2024, ob 17. uri) javne tribune in pogovornega večera »Migracije in varnost Slovenije« v organizaciji Mestnega odbora SDS Koper.

Gost: Janez Janša

Gost javne tribune bo trikratni predsednik slovenske vlade in prvi mož opozicijske Slovenske demokratske stranke Janez Janša, vabljeni so vsi ne glede na prepričanje, Levico pa je zmotilo zlasti, da bodo dogodek, ki ga bo varovala tudi policija, izpeljali v koprskem kulturnem hramu, Gledališču Koper.

Sejanje strahu, sovraštva, ksenofobije?

V istrski Levici so javno tribuno in pogovor označili za »neobičajen dogodek« v Gledališču Koper, ki bo po njihovem »v prostoru, ki je namenjen umetnosti in je po definiciji odprt in vključujoč, sejal strah, sovraštvo in ksenofobijo.

Ne sodi v gledališče?

»V Levici menimo, da tovrstni dogodki in vsebine nestrpnosti ne sodijo v prostor gledališč, ne glede na dopustnost trženja prostorov. Umetniški hram mora ohraniti svojo primarno vlogo in obiskovalcem omogočiti dogodke, ki so povezani z njegovo primarno vsebino,« so zapisali v Levici.

Poziv k odpovedi

Strankin lokalni odbor še verjame, da »zna Koper zavrniti retoriko sovraštva in netenja nestrpnosti do drugih, ki jo razglaša SDS«, in vodstvo gledališča poziva, naj premisli o primernosti dogodka, »ki bo imel gotovo negativno konotacijo«, in ga odpove.

Svetlana pa jih ne moti

Na provokacije Levice Istra so se takoj odzvali v koprskem mestnem odboru SDS in zapisali: »Tako si Levica predstavlja odprtost, o kateri na veliko razlaga. Zanimivo, da je globoko in izprijeno sovraštvo Svetlane Makarovič, ki ga izvaja v različnih kulturnih ustanovah, ne moti. Še več – celo podpira ga.«

Drugačna politika brez zadržkov

Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan je, po navedbah portala Regional Obala, dejala, da sledijo razmišljanju ustanoviteljice, Mestne občine Koper: če je nekoč veljalo, da gledališče ni prostor za politične izmenjave, zdaj sledijo drugačni politiki brez zadržkov in ocenjujejo, da je to tudi ustavna pravica.

Vlaganje v otroške predstave

»Lani smo imeli denimo v gledališču 221 dogodkov, 193 lastnih predstav, zlasti za otroke. Zelo se borimo za gledališče za otroke Svetilnik in je zelo dobrodošel vsak evro, ki ga gledališče dobi, da ga lahko vloži v otroške predstave in njihovo produkcijo,« je še pojasnila Peganova.

Odzivi z družbenih omrežij

Še nekaj odzivov s Twitterja. Božo Predalič: »Poglejte strpne in odprte levičarje. Pisec 'ne more mimo občutka', zato na podlagi tega razvije teorijo o nestrpnosti in sovraštvu ter zahteva odpoved dogodka. S kakšno pravico Levica misli, da lahko drugim omejuje ali jemlje svobodo govora?«

Ko nestrpneži definirajo nestrpnost

Maja Schelker: »Ko nestrpneži definirajo nestrpnost! Pa kdo jim še verjame?« Irena Podgoršek: »A za strašljivo stranko Levica, ki bo, kot kaže, uničila Slovenijo v prafaktorje, je bil pa denimo Celjski dom, vpisan v register slovenske kulturne dediščine, primeren kraj za snovanje in potrjevanje njihovih zabluzenih idej?«

Nalaganje
Nazaj na vrh