Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Libija: odplavljena cela naselja, papež poziva k solidarnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 09. 2023 / 09:55
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Libija: odplavljena cela naselja, papež poziva k solidarnosti
Neurje Daniel je v Libiji za seboj pustilo smrt in opustošenje. FOTO: Vatican Media

Libija: odplavljena cela naselja, papež poziva k solidarnosti

Severnoafriško državo Libijo, ki jo že sicer pretresajo hudi notranji nemiri, so zdaj opustošile še poplave: papež Frančišek vsem prizadetim izreka iskreno sožalje in mednarodno skupnost poziva k solidarnosti.

Sveti oče v pismu, naslovljenem na apostolskega nuncija v Libiji, nadškofa Savia Hona Tai-Faija, zagotavlja svoje molitve »za duše vseh pokojnih, žalujoče in za pomočnike, ki si prizadevajo za ublažitev stiske« ter ob tej »neizmerni tragediji« moli za Božjo milost tolažbe in moči. Po današnji splošni avdienci je papež pozval k solidarnosti s preizkušano deželo in k molitvi spodbudil vse vernike vesoljne Cerkve, poroča avstrijski Kathpress.

Libijo so prizadele najhujše padavine v zadnjih štiridesetih letih. FOTO: Vatican Media

Po neurju z najhujšimi padavinami v zadnjih štiridesetih letih so vzhod Libije v noči na torek prizadele uničujoče poplave, v katerih je umrlo več tisoč ljudi. Predsednik vlade Osama Hamad poroča o 2.300 umrlih, po nekaterih virih naj bi jih bilo že prek 5.000. Človekoljubni organizaciji Rdeči križ in Rdeči polmesec navajata podatke o najmanj 10.000 pogrešanih.

Najhuje je v mestu Derna, od koder prihajajo poročila o še vedno naraščajočem številu smrtnih žrtev: poplave so odnesle velike dele mesta, potem ko sta se porušila dva jezova in je voda številne stavbe skupaj z ljudmi odplaknila v morje.

Najhuje je v mestu Derna, od koder prihajajo poročila o še vedno naraščajočem številu smrtnih žrtev. Kot poroča britanski BBC, so poplave odnesle velike dele mesta, potem ko sta se porušila dva jezova in je voda številne stavbe skupaj z ljudmi odplaknila v morje. Po včerajšnjih poročilih so samo v Derni našli že več kot 1.000 mrtvih.

Poplave so v morje odplaknile številne stavbe skupaj z ljudmi. FOTO: Vatican Media

Libija je od leta 2011, ko je padel dolgoletni voditelj Moamer Gadafi, v primežu državljanske vojne, številne milice pa še vedno tekmujejo za vpliv, spominjajo, spominjajo pri BBC-ju. Za oblast se še naprej borita dve sovražni vladi, ena na vzhodu in druga, priznana s strani mednarodne skupnosti, na zahodu, v Tripoliju. Spor še dodatno podpihujejo tuje države. Vsa diplomatska prizadevanja za mirno rešitev spora doslej niso bila uspešna.

Nalaganje
Nazaj na vrh