Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnijska kronika: podobne poplave v Črni že pred 150 leti

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 10. 08. 2023 / 11:04
Oznake: poplave
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2023 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnijska kronika: podobne poplave v Črni že pred 150 leti
Javórje je samostojna župnija z župnijsko cerkvijo sv. Magdalene (1156 m nadmorske višine) in podružnično cerkvijo sv. Jošta. Župnijo že vrsto let soupravlja župnik iz Črne. FOTO: S. P.

Župnijska kronika: podobne poplave v Črni že pred 150 leti

Zapis iz kronike župnije sv. Magdalene v Javorju, ki je zaselek v občini Črna na Koroškem, kaže, da se je Črnjanom podobna naravna nesreča zgodila na skoraj isti dan leta 1869.

Razdejanje, ki so ga v Črni na Koroškem za sabo pustile poplave Javorskega potoka in reke Meže, je v središču medijske pozornosti. Na družbenem omrežju je Črnjanka Cvetka Potočnik delila zapis iz kronike župnije Javorje – sv. Magdalena, ki priča, da so podobne poplave doživeli tudi predniki današnjih Črnjanov, in to skoraj na isti dan: 6. avgusta 1869. Gre za zapis, ki so ga prepisanega objavili v glasilu Koroški fužinar. 

»Opolnoči je nastalo veliko neurje«

Kot pravi zapis, je 6. avgusta (ki je prav tako bil petek kot letošnji prvi dan poplav 4. avgusta) opolnoči nastalo veliko neurje. »Bliskalo je, grmelo in strela je udarjala, kot bi bil sodni dan.« Kronist je naštel kmetije, ki jim je deževje naredilo veliko škode. »Odplavilo je živino, ki je bila na prostem, pri Gutovniku celo težkega vola.« Ceste in poti pa je zasulo s prodom.

Voda je odnašala vse pred seboj

V kroniki piše tudi, da je voda odnesla vse mline in žage. »Bajtarjem v dolini javorskega potoka je naneslo peska in kamenja na njihove skromne travnike in njivice, ali pa jih je voda trgala. Koze in svinje pa je marsikje v dolini kar odplavilo s hlevi vred.«

Na žalost si današnji prebivalci Črne gotovo lahko predstavljajo grozo, ki so jo ob ujmi doživljali njihovi predniki. Pred 154 leti je čez nekaj dni, na praznik sv. Lovrenca, 10. avgusta, ponovno začelo deževati, da so se ljudje v dolini zopet bali enake katastrofe kot 6. avgusta, saj je deževalo celo noč, piše kronist.

11. avgusta 40 cm snega

Kronika iz Javorja opise posledic neurja zaključi z nenavadnim dejstvom: »Naslednji dan pa je pričelo zjutraj snežiti in je nepretrgoma močno snežilo do poldneva. Ta sneg, ki ga je bilo skoraj 40 cm, je povzročil veliko škodo na žitu, saj ga je potlačil, da je bilo zravnano z zemljo vred.«

Kronist še zapiše, da so cerkev in župnišče po poplavah očistili znotraj in zunaj in naredili nove lesene polknice na zvoniku. »To popravilo je stalo 100 goldinarjev.« 

Župnijska cerkev sv. Magdalene v Javorju. FOTO: S. P.

Pogled na Javorje od župnijske cerkve, v ozadju Peca. FOTO: S. P. 

Župnijska kronika v Črni na Koroškem pogrešana

Zaradi neverjetne podobnosti današnjih dogodkov z ujmo pred 154 leti smo želeli izvedeti še kaj več. Z Nadškofijskega arhiva Maribor smo izvedeli, da so vse župnijske kronike shranjene po župnijah. Župnijska kronika Javorja se nahaja pri sv. Magdaleni v Javorju, kamor v tem trenutku še ne moremo. Župnijska kronika v Črni na Koroškem za tisti čas je pogrešana, saj naj bi jo nekdo ukradel, je povedal vodja enote za Koroško pri Pokrajinskem arhivu Maribor dr. Vinko Skitek, na katerega smo se prav tako obrnili za več informacij. 

Arhivski svetovalec Igor Filipič z Nadškofijskega arhiva Maribor je v poizvedovanju pogledal še v mrliške knjige za navedene župnije, če bi v avgustu 1869 bila kje zabeležena smrt zaradi utopitve ali kot posledica zemeljskega plazu, pa takšnega vpisa ni zasledil. »To seveda ne pomeni, da do poplav ni prišlo, le da k sreči niso zahtevale človeških življenj.« 

Nalaganje
Nazaj na vrh