Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Like ponotranjim in predam bralcem«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 31. 08. 2022 / 09:36
Oznake: Duhovnik, Knjiga, Šport
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 11:02
»Like ponotranjim in predam bralcem«
Ivan Sivec. FOTO: Tatjana Splichal

»Like ponotranjim in predam bralcem«

S pisateljem Ivanom Sivcem o življenju alpinista, duhovnika in narodnega buditelja Valentina Staniča, pa tudi o nastajanju njegovega izjemnega knjižnega opusa.

Avgusta je pri založbi Družina izšla knjiga Blagoslov gora, »okruški o prvem slovenskem alpinistu in velikem humanistu Valentinu Staniču«; gre za drugo knjigo v zbirki Slovenski narodni buditelji, prva je izšla lani o duhovniku Virgilu Ščeku izpod peresa istega avtorja, slovenskega pisatelja Ivana Sivca. »To je pripoved o našem prvem alpinistu, plezalcu po skalah evropskega slovesa, prvopristopniku na več najvišjih vrhov. Hkrati pa pripoved o velikem humanistu, vzornem človekoljubu, ki nam lahko še danes, po več kot dvesto letih, s svojim vzorom daje veliko življenjskega navdiha,« je v uvodu knjige napisal Sivec. V knjigi je 24 zaokroženih zgodb o Staniču, zgodovinska dejstva, uporabljena literatura in ustni viri, spremna beseda Vikija Grošlja, in več kot 50 fotografij.

Gospod Sivec, govorila bova o knjigi, a kar na začetku se »pobahajva«: na svetovnem portalu Notable People so vas uvrstili tik ob Tadeja Pogačarja. Kakšen je občutek, ko je človek postavljen ob tako velike...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh