Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Liter dizla zunaj avtocest od danes dražji za dobrih 12 centov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 08. 2022 / 14:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 06:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Liter dizla zunaj avtocest od danes dražji za dobrih 12 centov
FOTO: Pexels

Liter dizla zunaj avtocest od danes dražji za dobrih 12 centov

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina izven avtocestnega križa bosta od danes do vključno ponedeljka, 12. septembra, znašali 1,767 evra za liter dizelskega goriva in 1,491 evra za liter 95-oktanskega bencina. To pomeni, da je dizelsko gorivo dražje za dobrih 12 centov, cena 95-oktanskega bencina pa ostaja skoraj povsem enaka.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji vnovič delno regulirane od 21. junija, ko je bilo treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,755 evra, dizla pa 1,848 evra. Od takrat so se štirikrat zapored zniževale, v torek pa se bodo, sploh dizla, občutne zvišale.

Cene določene na podlagi 14-dnevnih povprečij cen

Cene se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Seznam, kakšne so cene pogonskih goriv v drugih evropskih državah, lahko najdete tukaj.

Vlada je 2. avgusta, kot spominja STA, v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, 17. avgusta pa še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost. Istega dne se je nekoliko zvišala tudi najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest.

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.


Kupi v trgovini

Sodobno gospodarstvo 3
Šolski
34,30€
Nalaganje
Nazaj na vrh