Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Ljubezen je največji dar’

Objava: 01. 02. 2010 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Ljubezen je največji dar’

Papežev nagovor pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja, v katerem je Pavlov ‘slavospev pravi ljubezni’ označil kot ‘enega izmed najlepših odlomkov v Novi zavezi’

Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja spregovoril o ‘slavospevu pravi ljubezni’ iz prvega pisma apostola Pavla Korinčanom ter o pomenu ljubezni kot o ‘prepoznavni lastnosti kristjanov’ in o ‘največjem daru’.

V prvem pismu Korinčanom nam apostol Pavel v slavospevu ljubezni kaže pot popolnosti, je pojasnil sveti oče. Vrstice iz včerajšnjega berila je papež označil kot ‘enega izmed najlepših odlomkov v Novi zavezi’. Apostol Pavel nam sporoča, je nadaljeval sveti oče, da je edina pomembna stvar v življenju resnična ljubezen, ki nam jo je Bog razodel v svojem sinu, Jezusu Kristusu. Ljubezen je ‘največji dar’, je dejal papež, ki ovrednoti tudi vse ostale stvari.

Ko se bomo na koncu znašli pred Božjim obličjem, bodo vsi drugi darovi izginili, večno bo živela le ljubezen. Ljubezen je namreč Bog sam, mi pa mu bomo postali enaki, se z Njim združili v popolno skupnost, je dejal sveti oče. Zdaj pa, ko smo še na tem svetu, je nadaljeval, pa mora biti ljubezen ‘prepoznavna lastnost vsakega kristjana’.

Kot je Benedikt XVI. zapisal v svoji prvi okrožnici, ‘Deus Caritas Est’, ima ljubezen dve plati: pomen in udejanjanje. V Jezusu sta ti dve plati združeni v skladno celoto, saj je Božji sin ‘učlovečena Ljubezen, ki se nam v polnosti razodene v Križanem’.

Svoj včerajšnji nagovor je sveti oče zaključil z besedami o svetnikih, ki imajo, kot je dejal, ‘najrazličnejše darove duha’, vsako izmed njihovih življenj pa je ‘slavospev ljubezni, živa pesem ljubezni Boga Očeta’. Ob tem je posebej izpostavil sv. Janeza Boska, ustanovitelja salezijancev in zavetnika krščanske mladine, katerega god smo obhajali včeraj. Sveti oče je nanj naslovil priprošnjo, da bi bili ‘duhovniki vedno vzgojitelji mladih in da bi bili z izkušnjo te pastirske ljubezni mladi vedno pripravljeni odzvati se klicu, naj svoje življenje posvetijo Kristusu in evangeliju’.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh