Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubljana bo gostila konferenco evropskih predstavnikov za katehezo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 04. 2023 / 05:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2023 / 21:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubljana bo gostila konferenco evropskih predstavnikov za katehezo
Kateheza v Vrtcu Dobrega pastirja. FOTO: Tatjana Splichal

Ljubljana bo gostila konferenco evropskih predstavnikov za katehezo

Od 25. do 27. aprila 2023 v Ljubljani prirejajo konferenco predstavnikov za katehezo pri Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE) in Komisiji za evangelizacijo pri CCEE z naslovom »Župnijska skupnost kot kulturni prostor srečanja in srečanje s kulturo«.

Po podatkih Slovenske škofovske konference je na mednarodno srečanje prijavljenih okoli 40 udeležencev iz vse Evrope. Konferenca se bo odvijala v City Hotelu v Ljubljani, udeleženci pa bodo sodelovali pri svetih mašah v stolnici sv. Nikolaja (25. aprila 2023 ob 18.30; 27. in 28. aprila 2023 ob 8.00) in v cerkvi Marijinega obiskanja pri frančiškanih (26. aprila 2023 ob 17.30).

Gostujoči predavatelji bodo na dogodku izpostavili primere dobrih praks evangeljske inkulturacije in službe kateheta v sedanjih kulturnih okoljih. Zbrane bosta nagovorila Rene Camilleri, upokojeni nacionalni direktor za katehezo v nadškofiji Malta, in msgr. Valentino Bulgarelli iz Italije, ki bo predstavil svoje premišljevanje o laiških službah v župniji.

V državah Evropske unije je v katehezi na splošno dejavnih več laikov kot duhovnikov.

Po vsakem predavanju bodo udeleženci v skupinah razpravljali o povezavi slišanega z lastnim izkustvom.

Zaključke s pogledom v prihodnost bodo ob koncu konference podali Eugenio Bruno, msgr. Đuro Hranić, nadškof Džakova in predsednik CCEE, in Martin Michaliček, glavni tajnik CCEE, ki je za naš spletni portal povedal, da so Ljubljano za srečanje izbrali naključno, ker v Sloveniji že dlje časa ni bilo tovrstnega srečanja. Na vprašanje, ali je v državah Evropske unije v katehezi dejavnih več duhovnikov ali več laikov, pa je odgovoril, da podrobne statistike nimajo in ti podatki se razlikujejo od države do države. Na splošno, je izpostavil, na tem področju deluje več laiških katehetov.

Nalaganje
Nazaj na vrh