Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl: Novo katehetsko leto kot dar, izziv in priložnost

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 25. 08. 2022 / 06:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl: Novo katehetsko leto kot dar, izziv in priložnost
Veruočenci pred začetkom novega katehetskega leta. FOTO: Karlo Smodiš

Nadškof Cvikl: Novo katehetsko leto kot dar, izziv in priložnost

Pred prihajajočim začetkom katehetskega leta je mariborski nadškof Alojzij Cvikl v pismu nagovoril katehete, katehiste in katehistinje, starše in otroke.

»Zopet smo na začetku nove poti. Ni čisto nova. Nova bo le za vse tiste, ki bodo to leto prvič začeli obiskovati katehezo,« je zapisal nadškof. Zaradi koronavirusa sta bili zadnji dve leti prilagajanja in iskanja novih rešitev ter katehetskih pristopov znotraj danih možnosti. Potrebni so bili iznajdljivost, dodaten napor in delo.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Tatjana Splichal 

Minulo katehetsko leto je dodatno zaznamovala še sinoda, ki je potekala po škofijah. »Papež Frančišek nas je ob začetku sinodalnega procesa, ki se preveša v drugi del, izzval z vprašanjem: Ali smo se pripravljeni podati na pustolovščino potovanja ali pa se v strahu pred neznanim raje zatečemo k izgovorom, saj ni potrebno ali vedno smo delali tako?«

To vprašanje je še kako aktualno v mesecu septembru, ki s seboj prinaša pogled proti novemu, še neprehojenemu. Začetek je kljub mnogim že preveč uhojenim potem prežet z željo po še boljšem, lepšem, polnejšem in rodovitnejšem katehetskem letu, pravi Cvikl.

Povezati vsakdanje krščansko življenje s prizadevanjem za svetost je edina prava pot.

»Pustolovščina potovanja, ki je omenjena v papeževem vprašanju v času sinodalnega procesa, nas vabi, naj se pogumno podamo na pot. Skupaj. Z iskrenim zanimanjem za brate in sestre v katehezi; pa za družine, ki so v hitrem vsakdanu vesele opore in podpore; za odrasle, ki zahtevajo konkretne odgovore v svojih življenjskih iskanjih; za mlade, ki nas izzivajo k pristnosti pričevanja; in z zanimanjem tudi za otroke, ki navdušujejo s svojo neposrednostjo.«

FOTO: Tatjana Splichal 

»Vabilo na začetku novega katehetskega leta je, da postajamo učenci sinodalnosti: da se med seboj pozorno poslušamo in se tako učimo iskrenega pogovora.« K temu je še posebej povabljena kateheza za mlajše, mlade in odrasle. V prvi vrsti ne gre za pouk o tem, temveč za prenašati »sinodalni način v življenje.« V ta način vstopamo z molitvijo in poslušanjem Božje besede.

Sveti Duh, vodi nas, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot, po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej.

Tudi v letošnjem letu bodo na voljo katehetska izobraževanja v živo in v spletni obliki. Udeležba ne prinese novih receptov, odpre pa nove poglede, omogoča delitev izkušenj in okrepi zavest, da na poti nismo sami. Hoja skupaj je namreč v tem, da sopotniki drug drugemu omogočamo napredek, rast in podporo (prim. Lk 24,15).

»Želim, da to novo katehetsko leto vzamete kot dar, kot nov izziv in priložnost,« je ob koncu zapisal Alojzij Cvikl.

Celotno pismo lahko preberete tukaj: https://bit.ly/3TfzXEY

Kupi v trgovini

Keramični zvonček- Hvaležnost
Navdihujoči keramični zvončki
18,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh