Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubljana gosti Evropsko poletno šolo o umetni inteligenci

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 07. 2023 / 07:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2023 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubljana gosti Evropsko poletno šolo o umetni inteligenci
Predavanje o pravičnosti in zasebnosti umetne inteligence. Bor Slana/STA

Ljubljana gosti Evropsko poletno šolo o umetni inteligenci

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani se je s sinočnjim odprtjem začela Evropska poletna šola o umetni inteligenci, na kateri sodeluje 60 priznanih domačih in tujih strokovnjakov ter več kot 630 udeležencev iz 42 držav. Posebno pozornost organizatorji namenjajo tudi uporabi umetne inteligence v znanosti.

Prvo izvedbo Evropske poletne šole o umetni inteligenci (ESSAI & ACAI), ki bo potekala do petka, 28. julija, na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani organizira Slovensko društvo za umetno inteligenco (SLAIS) v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, Institutom »Jožef Stefan« in Univerzo na Primorskem.

Osrednje stičišče študentov

Poletna šola o umetni inteligenci poteka pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco (EurAI). Želja organizatorjev je, da šola postane »osrednje stičišče študentov, raziskovalcev in strokovnjakov za razpravo o trenutnih raziskavah in izmenjavo znanja na področju umetne inteligence,« pojasnjujejo na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

36 različnih tečajev

Na letošnji poletni šoli je predvidenih 36 različnih tečajev in predavanj z zelo raznolikih področij umetne inteligence, na katerih predavajo vrhunski strokovnjaki, ki med drugim prihajajo iz univerz Stanford, Yale, Washington, Oxford, Cambridge, KU Leuven, TU Darmstadt, rimske Sapienze, francoskega CNRS in tudi iz podjetij, kot so Google Deep Mind, Microsoft in VMware Research.

Nova prijateljstva in mednarodne povezave

Na poletni šoli, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice države, sodeluje več kot 630 udeležencev iz Evrope, Severne in Latinske Amerike ter Azije. Poleg predavanj sta predvideni okrogli mizi, prva na temo »Umetna inteligenca in družba«, druga pa na temo »Umetna inteligenca za znanost«, ki bo na sporedu danes ob 18. uri. »Izredno smo veseli, da se poletna šola posebej v tem postcovidnem času dogaja v živo, da so ljudje prišli v Ljubljano, da se družijo, sklepajo nova prijateljstva in medsebojne povezave,« je po poročanju STA povedal predsednik Slovenskega društva za umetno inteligenco (SLAIS) Aleksander Sadikov.

Poletna šola možnost za pridobivanje novih strokovnih znanj

Glede na to, da je umetna inteligenca že prisotna v mnogih panogah in povpraševanje po strokovnjakih na tem področju narašča, je predsednica države Nataša Pirc Musar izpostavila pomen tovrstnih izobraževalnih dogodkov, ki omogočajo pridobivanje novega strokovnega znanja. Ob tem je pohvalila prispevke Slovenije na področju umetne inteligence. »Slovenija je postala tudi središče za zagonska podjetja, ki se ukvarjajo z naprednimi tehnologijami umetne inteligence, kar prispeva k prepoznavnosti države na mednarodnem znanstvenem in tehnološkem področju.«

Kupi v trgovini

Znanost v 30 sekundah
Za otroke
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh