Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubljanski mestni svetniki potrdili občinske nagrajence, tudi Katoliško mladino

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 04. 2024 / 07:29
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubljanski mestni svetniki potrdili občinske nagrajence, tudi Katoliško mladino
Zavod Katoliška mladina bo nagrado prejel na slavnostni seji Mestnega sveta MOL ob občinskem prazniku. FOTO: Katoliška mladina

Ljubljanski mestni svetniki potrdili občinske nagrajence, tudi Katoliško mladino

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je na svoji 13. redni seji v ponedeljek, 22. aprila 2024, potrdil letošnje prejemnike občinskih nagrad.

Častna meščana bosta, kljub kritikam iz opozicijskih vrst, ki se jim to zdi nehigienično, postala mestna svetnika Liste Zorana Jankovića (LZJ) Julijana Žibert, nekdanja generalna direktorica PTT Slovenije in predsednica Mestnega odbora ZZB NOB Ljubljana, in Janez Koželj, nekdanji dolgoletni podžupan in glavni mestni urbanist.

Nagrada tudi za Zavod Katoliška mladina

Mestni svetniki so potrdili še prejemnike sedmih plaket in petih nagrad glavnega mesta Ljubljana za leto 2024. Med tistimi, ki bodo na slavnostni seji Mestnega sveta MOL ob prazniku Ljubljane, 9. maju, prejeli občinsko nagrado, bo letos tudi Zavod Katoliška mladina, skupnost mladih, ki podpira druge mlade pri hoji za Kristusom in jim pomaga pri iskanju poklicanosti.

Iz utemeljitve

V utemeljitvi je zapisano, da je Zavod Katoliška mladina zavod za vzgojo, versko, kulturno in izobraževalno dejavnost mladih, ki izvaja številne projekte, kot so Stična mladih, Svetovni dan mladih, poletni kampi, Plesi do enih, Večeri plus+, duhovni vikendi, Nikodemovi večeri, javna molitev rožnega venca …

Taizejsko srečanje mladih

Občinsko nagrado za leto 2023 si zavod zasluži, ker je konec lanskega leta prav v Ljubljani pripravil in izvedel najbolj množično srečanje zadnjih let – Taizejsko srečanje mladih, večji mednarodni dogodek, katerega namen je mlade spodbuditi, da poglobijo svoje duhovno življenje in postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.

5000 mladih in 700 prostovoljcev

Kot je zapisano v utemeljitvi, je več kot 5000 mladim iz 48 držav zavod priskrbel prenočišča v Ljubljani in njeni okolici, vsa pri zasebnikih ali v župnijskih prostorih. Celotna priprava Evropskega srečanja mladih temelji na prostovoljstvu. Skupaj z okrog 700 prostovoljci so organizirali vso prehrano, dejavnosti, skupna druženja v dvorani Stožice, silvestrovanja.

Eno bolje pripravljenih srečanj

»Taizejska srečanja so pripravljena vsako leto drugje, Ljubljana je eno od manjših mest gostiteljev. Po besedah mladih iz tujine, ki so se srečanja udeležili, in tudi redovnih bratov iz Taizeja, ki srečanja duhovno spremljajo, je bilo srečanje v Ljubljani eno bolje pripravljenih in prijetnih,« je še zapisano v utemeljitvi.

Evropsko srečanje mladih 2023 v Ljubljani. FOTO: Taize Ljubljana

Veliko pohval in prijetnih vtisov

Ob izvedbi odmevnega srečanja je Zavod Katoliška mladina sodeloval tudi s predstavniki mesta in nekaterimi mestnimi javnimi zavodi. Veliko pohval in prijetnih vtisov so mladi od vsepovsod povedali tudi o Ljubljani, ki so jo poimenovali »majhno mesto z velikim srcem«, še piše v pobudi za podelitev občinske nagrade.

P. Bogdan Rus in p. dr. Andraž Arko

Mimogrede: leta 2021 je med drugim plaketo mesta Ljubljana prejelo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (VZD) za delo z brezdomci, predlani frančiškan p. Bogdan Rus za prostovoljno delo v času epidemije covida-19, lani pa frančiškan p. dr. Andraž Arko in ekipa sodelujočih pri filmu Plečnikov skriti biser.

Častni občan tudi Alojzij Šuštar

Nagrade mesta Ljubljana pa so med drugim že prejeli tudi Društvo Salezijanski mladinski center (SMC) Rakovnik leta 2019, Zavod Župnije Trnovo – Dom Janeza Krstnika leta 2020 in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov leta 2021. Naziv častnega občana Ljubljane pa je leta 1998 prejel tudi nadškof dr. Alojzij Šuštar.

Opozicijske kritike

Ob letošnjem predlogu častnih občanov so se vrstile kritike iz vrst opozicije. Svetnik Aleš Primc (Glas za otroke in družine) meni, da je predlaganje dveh članov največje liste v mestnem svetu nedostojno: »Če res želite nagraditi svoje zveste, zaslužne mestne svetnike, naredite zlato plaketo LZJ in jim jo podelite, ne politizirajte pa tega najvišjega častnega priznanja v mestu.«

Nekdo, ki ni neposredno vpet v delovanje MOL

Članica komisije Mojca Sojar (NSi) je prepričana, da bi moral biti častni meščan nekdo, ki ni neposredno vpet v delovanje Mestnega sveta, javnih podjetij pod okriljem MOL in mestne uprave, nesprejemljiv se ji zdi tudi predlog za Žibertovo kot predsednico mestne zveze borcev NOB za častno meščanko.

Brezmejen napuh vladajočih

Po mnenju Antona Grošlja (SDS) zgolj dobro delo v državnih podjetjih pač ne more biti nekaj izjemnega: »Tam so te dolžni nagraditi, če si dober, mesto pa nagrajuje in počasti posebne dosežke, ki naj ne bi bili večinsko zgolj rezultat dobrega dela v službah.« Proti so glasovali tudi v Levici, Jasminka Dedić (Vesna) pa je dejala, da je »napuh svetnikov iz vladajoče mestne koalicije resnično brezmejen«.

Nalaganje
Nazaj na vrh