Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote

Za vas piše:
U.
Objava: 14. 05. 2021 / 00:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2021 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priznanje Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote

Društvo si je plaketo mestne občine Ljubljana prislužilo z delom z brezdomci.

Slavnostne seje ljubljanskega mestnega sveta se je udeležila predstavnica Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote Andreja Ličen. FOTO: Benjamin Kovač



Na slavnostni seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana so podelili tudi občinska priznanja. Med prejemniki plaket je bilo tudi Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (VZD), plaketo je predstavnici društva Andreji Ličen predal župan Zoran Janković.
_ _ _

»Svoje plemenito delo, namenjeno ljudem na robu družbe, brezdomcem, tiho, skromno in vztrajno opravlja v Ljubljani, Novi Gorici in na Mirenskem Gradu. Spiritus agens društva, lazarist dr. Peter Žakelj, je že leta 1994 okoli sebe zbral prostovoljke in prostovoljce, ki so dejavnosti širili ob podpori sester usmiljenk. Leta 2006 se je v prostorih sester uršulink v Plečnikovem podhodu odprl Dnevni center za brezdomce. Tam brezdomcem zagotavljajo tudi možnost nastanitve in higienske oskrbe, strokovno individualno pomoč in drugo. Društvo se je odprlo in hitro odzvalo tudi v času epidemije covida-19, za kar mu gre dodatna zahvala,« je zapisano v utemeljitvi priznanja.
_ _ _


Praznovanje v Dnevnem centru za brezdomce. FOTO: Janja Završnik


V Društvu prostovoljcev VZD so se mestni občini Ljubljana zahvalili za izkazano zaupanje in za dolgoletno finančno podporo in pomoč, s katero lahko nemoteno izvajajo programe za brezdomne.

»Priznanje pomeni, da delamo dobro«

»Veseli smo, da v našem delu občina prepoznava doprinos h kakovostnejšemu življenju občanov in k blaginji mesta. Plaketa je potrditev našega dela, s katerim želimo ustvarjati dom za brezdomne in jim vračati dostojanstvo. Takšen pogled je za mnoge organizacije in uporabnike včasih preveč drugačen, da bi ga sprejeli, zato naleti tudi na odpor. Priznanje nam pomeni, da delamo dobro in gradimo na pravih temeljih, hkrati pa prinaša tudi odgovornost in izziv za prihodnje delo,« so zapisali v Društvu prostovoljcev VZD.

Več kot 200 prostovoljcev

V njem je danes zaposlenih 14 sodelavk in sodelavcev, letno pa aktivno sodeluje tudi več kot 200 prostovoljk in prostovoljcev. Njihovo delo obsega več različnih med seboj prepletenih programov, ki skušajo celostno odgovarjati na različne potrebe.


»Plaketa je potrditev našega dela, s katerim želimo ustvarjati dom za brezdomne in jim vračati dostojanstvo,« so zapisali v Društvu prostovoljcev VZD. FOTO: Janja Završnik


Celostna pomoč brezdomcem

Delo za brezdomne je združeno v programu Celostna pomoč brezdomcem za aktivno vključevanje v družbo in obsega Dnevni center za brezdomce, Zavetišče za brezdomce VZD, deljenje hrane brezdomcem v Novi Gorici in več enot namestitvene podpore.

Šola prostovoljstva

Delo za otroke, mlade in družine je združeno v programu Center za družine Mirenski Grad, v podporo kakovostnemu prostovoljnemu delu pa v društvu deluje program Šola prostovoljstva.

Prostovoljcem v oporo

Prizadevajo si biti prostovoljcem v oporo, »saj dobro organizirano in vodeno prostovoljstvo dviga duha, odpira vrata novemu, nudi prostor sprejetosti in varnosti in je ognjišče za osebno rast posameznika.«


Društvo je bilo nagrajeno za predano delo z brezdomci. FOTO: Benjamin Kovač


Hvaležni zlasti Marijinim sestram

Zavedajo pa se, da programov ne bi mogli uresničevati brez podpore in pomoči financerjev in dobrotnikov, pri čemer so posebej hvaležni Marijinim sestram, ki jim vsa leta stojijo ob strani.

Kako se je začelo?

Lazarist dr. Peter Žakelj je leta 1994 v duhu sv. Vincencija Pavelskega želel odgovoriti na stiske sodobnega časa in s prostovoljkami in prostovoljci vzpostavil sistem organizirane pomoči v Ljubljani z deljenjem sendvičev in oblačil na Taboru.

Letno od 800 do 900 brezdomcev

Leta 2005 so prostovoljci od sester uršulink prejeli v brezplačen najem prostore v Plečnikovem podhodu in naslednjo pomlad po temeljiti prenovi odprli Dnevni center za brezdomce, ki ga letno obišče med 800 in 900 brezdomcev. Jeseni istega leta so ustanovili Društvo prostovoljcev VZD, ki je pridobilo tudi status humanitarne organizacije.


Plaketo je predstavnici društva Andreji Ličen predal župan Zoran Janković. FOTO: Nik Rovan


Izzivi in načrti

Med načrti in izzivi za prihodnje izpostavljajo program namestitvene podpore za brezdomne ženske, ki ga izvajajo od konca lanskega leta, saj je delo zelo drugačno in specifično.

Začetek gradnje hiše

»Zavedamo se tudi potrebe po namestitvi bolnih in onemoglih brezdomnih v Ljubljani. V kratkem začenjamo gradnjo hiše, za katero smo več let zbirali sredstva v dobrodelni akciji Vincencijev koledar. Želimo si, da bi hiša postala dom za prostovoljce,« poudarjajo v društvu.

Graditi prijeten dom za vse

V Društvu prostovoljcev VZD so hvaležni predsedniku dr. Petru Žaklju, da s tihim delom išče odgovore na stiske časa in vztrajno vabi vse v polno življenje. »Veseli smo, da društvo raste in postaja dom za ljudi v stiski, prostovoljce in zaposlene. Še naprej si bomo prizadevali graditi prijeten dom za vse,« še dodajajo.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh