Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Andražu Arku in ekipi nagrada za film o cerkvi sv. Cirila in Metoda

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 05. 2023 / 09:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2023 / 08:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Andražu Arku in ekipi nagrada za film o cerkvi sv. Cirila in Metoda
Scenarist igrano-dokumentarnega filma p. Andraž Arko in režiser Matjaž Feguš. FOTO: FB Matjaž Feguš

P. Andražu Arku in ekipi nagrada za film o cerkvi sv. Cirila in Metoda

Na Ljubljanskem gradu so danes podelili priznanja in nagrade zaslužnim meščanom. Med letošnjimi prejemniki so tudi pater Andraž Arko in ekipa filma Plečnikov skriti biser.

P. Andraž Arko je dobil zamisel za igrano-dokumentarni film Plečnikov skriti biser, ko je bil župnik v Župniji Ljubljana – Bežigrad. Za film je napisal scenarij, bil pa je tudi njegov producent. Pod režijo se je podpisal Matjaž Feguš. P. Arko, ki je leta 2002 vstopil v frančiškanski red, je bil leta 2008 posvečen v duhovnika. Od avgusta 2022 je župnik v Nazarjah. Je avtor 46 knjižnih izdaj in več radijskih iger za otroke, stripov in otroških slikanic, pisal je tudi filmske recenzije za tednik Družina. 

Prispevek k ohranjanju zgodovinskega spomina

»Zahvala gre vsem, ki so sodelovali pri tem filmu, zlasti vsem pričevalcem in strokovnjakom, ki so sooblikovali ta film, ki je sad skupnega dela in garanja, mene in Matjaža Feguša, vsakega na svoj način,« je za spletno Družino povedal p. Andraž: »To je v resnici priznanje za film. Vesel in hvaležen sem, da je tudi Mestna občina Ljubljana prepoznala prispevek k ohranjanju zgodovine in zgodovinskega spomina za severni del Ljubljane, Bežigrada. Film ne govori o le Plečnikovi cerkvi sv. Cirila in Metoda, ampak o celotnem kompleksu tega dela nad današnjo železnico, ki ga je Plečnik zasnoval, kot ga je.«

Igrano-dokumentarni film pripoveduje zgodbo o cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom. FOTO: Feguš Film

Zgodba cerkve sv. Cirila in Metoda

Dokumentarni film, ki je luč sveta ugledal septembra 2021, pripoveduje zgodbo o cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je načrte zanjo naredil arhitekt Jože Plečnik, postavili so jo kot prizidek cerkvice sv. Krištofa, obdane s pokopališčem, ob Dunajski cesti. Leta 1957 pa si je komunistična oblast prav na tem kraju zamislila gradnjo Gospodarskega razstavišča za potrebe 7. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije. Cerkev sv. Krištofa in Plečnikov prizidek so porušili in nekaj sto metrov stran, na drugi strani ceste, na novo, po originalnih Plečnikovih načrtih, postavili cerkev sv. Cirila in Metoda.

V pripravi nov film? 

Patru Arku se v glavi že porajajo nove filmske ideje. Zaenkrat jih želi ohraniti zase, dejal pa je, da pri naslednjem projektu, ki bi se ga lotil, ne bo v ospredju dokumentarna dimenzija, ampak le igrana. »Za zdaj naj bo še skrivnost, kaj je v mojem srcu ali kar se pogovarjava s prijateljem Matjažem Fegušem. Ko bo vse skupaj dozorelo, boste izvedeli,« je smeje odgovoril.

Častna meščanka je postala Elza Budau

Kdo so še prejemniki letošnjih priznanj Mestne občine Ljubljana? Naziv častna meščanka je prejela pesnica in šansonjerka Elza Budau podelil naziv častna meščanka, častni meščan pa je postal tudi arhitekt Stanko Kristl.

Nagrade glavnega mesta so prejeli Boris Kosec, Pionirski dom - Center za kulturo mladih, avtorska skupina arhitektov, ki jo sestavljajo Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml., Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine in Lekarna Ljubljana.

Plakete glavnega mesta so poleg patra Andraža Arka in ekipe filma Plečnikov skriti biser dobili Komorni zbor Megaron, Simona Gerenčer, Slavka Kavčič, Turistično društvo Zadvor, glasbena skupina Siddharta in Danilo Lukner.

Nalaganje
Nazaj na vrh