Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Logar: Slovenija uspešna pri iskanju nadomestnih virov za ruski plin

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 04. 2022 / 12:24
Oznake: Slovenija, Svet, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Logar: Slovenija uspešna pri iskanju nadomestnih virov za ruski plin
Slovenski zunanji minister Anže Logar. FOTO: Twitter MZZ

Logar: Slovenija uspešna pri iskanju nadomestnih virov za ruski plin

Slovenski zunanji minister Anže Logar je pred današnjim drugim dnem zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato dejal, da se zavzema za čimprejšnjo prepoved uvoza ruskega plina v Evropsko unijo. Prav tako je podprl Ukrajino v njenem boju proti ruski agresiji, tako na humanitarnem kot vojaškem področju.

»Mislimo, da je ta predlog nujen čim prej,« je dejal Logar glede evropske prepovedi uvoza ruskega plina. »Dokler bo Evropska unija plačevala krvave energetske evre Rusiji, toliko dlje bo trajala ruska agresija na Ukrajino,« je poudaril ob današnjem prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Nata.

O današnjem dogajanju v vojni v Ukrajini: ZN o usodi Rusije, boj za reševanje civilistov se nadaljuje.

V iskanju alternativnih virov

Po Logarjevih besedah Slovenija dejavno išče nadomestne vire za ruski plin, je poročala STA, pri čemer je, tako minister, zelo uspešna. Države članice EU sicer razpravljajo o predlogu petega svežnja sankcij, ki ga je ta teden predstavila Evropska komisija. V njem sta med drugim prepoved uvoza premoga iz Rusije in zaprtje evropskih pristanišč za ruske ladje.

Sedež Nata v Bruslju. FOTO: Twitter Nato

Slovenija podpira Ukrajino na vseh področjih

Zunanji minister je poudaril, da morajo države članice zavezništva še naprej podpirati Ukrajino v boju za osvoboditev njenega ozemlja v okviru mednarodno priznanih meja, tako na vojaškem kot humanitarnem področju. Dodal je, da jo Slovenija podpira na vseh področjih. Na humanitarnem področju je bila pomoč po njegovih besedah rekordna, pomagala pa je tudi z ubojnimi sredstvi.

V Bruslju tudi Koleba 

Današnjega dopoldanskega zasedanja v Bruslju se je udeležil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je ob prihodu na sedež zavezništva Nata pozval k nadaljnji pomoči Ukrajini v orožju in poudaril, da bo Ukrajina vztrajala pri popolnem embargu na ruski plin in nafto. »Moj dnevni red je zelo preprost. Ima samo tri točke. Orožje, orožje, orožje,« je bil jasen Kuleba in dodal: »Prepričani smo, da je najboljši način za pomoč Ukrajini, da se ji zagotovi vse potrebno, da se zaustavi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da se rusko vojsko premaga v Ukrajini, na ozemlju Ukrajine, da se vojna ne razširi naprej.«

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. FOTO: Twitter Nato

Kuleba kritičen do Nemčije

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je izrazil prepričanje, da bodo na srečanju z zunanjimi ministri Nata »naslovili potrebo po več sistemih protiletalske zaščite, protitankovskem orožju, lahkem in težkem orožju ter številnih različnih oblikah podpore Ukrajini.« Tako Kuleba kot Stoltenberg sta poudarila, da se pri pomoči Ukrajini ne sme razlikovati med defenzivnim in ofenzivnim orožjem.

»Vsako orožje, uporabljeno na ozemlju Ukrajine s strani ukrajinske vojske proti tujemu agresorju, je po definiciji defenzivno,« je povedal ukrajinski zunanji minister. Tiste države, ki pravijo, da bodo zagotavljale defenzivno orožje, ofenzivnega pa ne, je označil za »hinavske«.

Izrazil je kritiko do Nemčije, za katero je dejal, da bi lahko glede na svoje zmogljivosti storila več za pomoč Ukrajini. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je odgovorila le, da Berlin skupaj s partnerji proučuje, kako bolj intenzivno in usklajeno pomagati Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh