Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija še naprej načrtuje obsežen napad na Ukrajino?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 02. 2022 / 18:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2022 / 18:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija še naprej načrtuje obsežen napad na Ukrajino?
Jens Stoltenberg: trenutno dogajanje predstavlja največjo grožnjo za evropsko varnost v času te generacije. FOTO: Vatican Media

Rusija še naprej načrtuje obsežen napad na Ukrajino?

Vse kaže, da Rusija še naprej načrtuje obsežen napad na Ukrajino, je danes v Bruslju dejal glavni tajnik zveze Nato Jens Stoltenberg.

Najnovejše poteze Rusije so nadaljnja invazija že napadene države, saj se je ruska invazija Ukrajine zgodila že leta 2014, je Stoltenberg po navedbah STA pojasnil po izrednem sestanku zaveznic in Ukrajine. Rusija je obljubila umik sil, vendar te še naprej krepi, vse več enot je pripravljenih na boj, nadaljujejo se provokacije v Donbasu in iskanje izgovorov za spopad, zato Stoltenberg ocenjuje, da za vojno obstaja resno tveganje.

Trenutno dogajanje predstavlja največjo grožnjo za evropsko varnost v času te generacije, opozarja glavni tajnik Nata.

Zaveznice kljub temu še vedno najmočneje pozivajo Rusijo, naj izbere pot diplomacije, kajti trenutno dogajanje predstavlja največjo grožnjo za evropsko varnost v času te generacije, je opozoril glavni tajnik Nata in znova obsodil odločitev Rusije, da prizna neodvisnost proruskih separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine. To namreč spodkopava suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, spodjeda prizadevanja za rešitev spora ter krši sporazuma iz Minska.

Ruski Svet federacije odobril napotitev ruske vojske v Donbas

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes predsedniku Vladimirju Putinu soglasno odobril napotitev ruske vojske zunaj države za podporo separatistom v Ukrajini, Putin pa je ob tem sporočil, da je napotitev vojakov v Ukrajino odvisna od »razmer na terenu«.

Rusi so prepričani, da Nato »dejavno zalaga Ukrajino s sodobnim orožjem«.

Ruski predsednik je Svet federacije tudi prosil, naj odobri uporabo vojske zunaj države za podporo separatistom, ki se proti ukrajinski vojski borijo od leta 2014. Po besedah predstavnika ruskega obrambnega ministrstva so »pogajanja zastala, ukrajinsko vodstvo pa je stopilo na pot nasilja in prelivanja krvi«. Na meji območij na vzhodu Ukrajine, ki jih nadzorujejo separatisti, naj bi bila »težka oklepna vozila«, Rusi pa so prepričani, da Nato »dejavno zalaga Ukrajino s sodobnim orožjem«.

Ukrajina pozvala Zahod k dobavi orožja

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes Zahod resnično pozval k okrepljeni dobavi orožja Ukrajini, s čimer bi ji po njegovih besedah pomagal, da se zoperstavi Rusiji. Po njegovem mnenju sta za Ukrajino najboljše jamstvo njihova diplomacija in orožje, minister Kuleba pa je tudi poudaril, da bo Ukrajina mobilizirala ves svet, »da dobimo vse, kar potrebujemo za okrepitev naše obrambe«.

Ukrajina je prepričana, da bi bilo njeno članstvo v EU »najboljša strateška odločitev, ki jo Evropa zdaj lahko sprejme«.

Po njegovem mnenju bi morala Evropska unija nemudoma obljubiti članstvo v zvezi, saj bi bila to po njegovih besedah »najboljša strateška odločitev, ki jo Evropa zdaj lahko sprejme«.

Madžarska na mejo z Ukrajino pošilja vojsko

Tudi Madžarska se je odločila, da bo zaradi stopnjevanja napetosti med Rusijo in Ukrajino na ukrajinsko mejo poslala vojsko: po besedah tamkajšnjega obrambnega ministra Tiborja Benka se morajo madžarski vojaki na meji pripraviti na prihod beguncev in poskrbeti za druge humanitarne naloge.

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je po seji odbora za nacionalno varnost naročil, naj se vojsko zadolži za preprečevanje morebitnih oboroženih vdorov na madžarsko ozemlje.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh