Zapri
Iskanje

Logar za diplomatsko rešitev in prenehanje napetosti s strani Rusije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 01. 2022 / 18:00
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2022 / 18:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Logar za diplomatsko rešitev in prenehanje napetosti s strani Rusije

Logar za diplomatsko rešitev in prenehanje napetosti s strani Rusije
Neformalni pogovori so potekali v Brestu, znanem po mornariški bazi. FOTO: Twitter Ministrstvo za zunanje zadeve RS
V francoskem Brestu je potekalo neformalno srečanje Sveta EU za zunanje zadeve (Gymnich), na katerem so ministri osrednji del razprav namenili varnostnim razmeram v Vzhodni Evropi, odnosom EU-Kitajska ter sodelovanju z Afriško unijo. Slovenski zunanji minister se je ob tem zavzel za diplomatsko rešitev in prenehanje napetosti s strani Rusije.

Zunanji ministri so nadaljevali z razpravo o nestabilnih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih oboroženih sil na meji z Ukrajino ter vedno bolj agresivne drže Ruske federacije v odnosu do Ukrajine, ki je večer pred razpravo doživela obsežen kibernetski napad.

Solidarnost z Ukrajino

Ministri so se strinjali, da je »potrebna solidarnost z Ukrajino in jasen poziv Ruske federacije k de-eskalaciji, sicer lahko pričakuje odziv EU na podlagi sklepov Evropskega sveta, sprejetih decembra 2021,« so sporočili z zunanjega ministrstva. Minister Logar je pozval k diplomatski rešitvi ter k prenehanju stopnjevanja napetosti s strani Ruske federacije. Ob morebitni nadaljnji eskalaciji je poudaril potrebo koordiniranega pristopa z mednarodnimi partnerji in izpostavil je pomen vključenosti EU v pogovore ter usklajenega pristopa vseh njenih članic v okviru različnih mednarodnih organizacij, predvsem Nato in Ovse.

Borell: Naravna pot je dialog

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je po srečanju povedal, da so zunanji ministri EU opredelili deset točk enotnega stališča glede evropske varnostne arhitekture ter odnosov z Ukrajino in Rusijo, poroča STA. Poudaril je, da se je EU pripravljena odločno odzvati na agresijo, a naravna pot zanjo je dialog.

Kaj je bistvo desetih točk?

V okviru desetih točk EU med drugim zavrača poskuse Rusije po oblikovanju vplivnih sfer v Evropi ter potrjuje temeljna načela evropske varnosti, ki so opredeljena v pariški listini in helsinški sklepni listini. Obenem ponovno poudarja solidarnost z Ukrajino in vzhodnimi članicami, ki jih ogroža Rusija. Moskvo prav tako poziva k umiritvi razmer in izpostavlja tesno usklajevanje z ZDA. Kot še pravi Borell, nič ne bo dogovorjeno brez sodelovanja Evrope, še poroča STA.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh