Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija prekinja diplomatske stike z Natom

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 18. 10. 2021 / 15:20
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija prekinja diplomatske stike z Natom
Rusija ni članica zveze Nato FOTO: Wikipedia

Rusija prekinja diplomatske stike z Natom

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes sporočil, da Moskva predvidoma 1. novembra ukinja svojo misijo pri Natu in obenem zapira Natov urad za zveze v Moskvi.

Po navedbah STA gre za nov diplomatski spor med Natom in Rusijo. Lavrov je namreč danes sporočil časnikarjem, da 1. novembra ali nekaj dni pozneje prekinjajo svoje delo uradne misije pri Natu, vključno z delom njihovega vojaškega predstavnika. Poleg tega Rusija tudi zapira Natov urad za zveze ter urad za informiranje v Moskvi.

Natov urad za zveze so v Moskvi vzpostavili leta 2002 in je imel sedež na belgijskem veleposlaništvu v ruski prestolnici. Moskovski Natov urad za informiranje so ustanovili leto dni prej, njegov namen pa je bil izboljšati razumevanje med Natom in Rusijo.

Namen Natovega urada za informiranje v Moskvi, vzpostavljenega leta 2001, je bil izboljšati razumevanje med Natom in Rusijo.

Današnja odločitev Moskve je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass odgovor na nedavno odločitev Nata, da osmim članom ruske misije pri Natu odvzame akreditacije. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je takrat dejal, da odločitev ni povezana »s točno določenim dogodkom«, vendar drugih podrobnosti ni razkril.

Lavrov je danes pojasnil, da je odločitev Moskve posledica »nedavnih dejanj« zveze Nato. Dejal je še, da ni več »temeljev za nadaljevanje dela«, ter dodal, da se bo lahko Nato v nujnih primerih obrnil na ruskega veleposlanika v Belgiji.

Rusija ni članica zveze Nato.

Kot spominjajo pri STA, Rusija ni članica zveze Nato. Pred dvema desetletjema je bil ustanovljen svet Nato-Rusija, katerega namen je bil okrepiti sodelovanje med obema stranema na področju skupne varnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh