Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Logistična dejstva in številke pred nedeljsko kanonizacijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 04. 2014 / 07:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Logistična dejstva in številke pred nedeljsko kanonizacijo

Logistična dejstva in številke pred nedeljsko kanonizacijo

Ves konec tedna bo dejavnih več kot 2.500 prostovoljcev.

Nihče ni povsem prepričan, koliko romarjev bo prispelo v Rim na slovesnost ob kanonizaciji papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. ta konec tedna. Samo s Poljske je napovedanih 1700 avtobusov, 58 čarterskih poletov in pet vlakov. Včeraj pa so v Vatikanu pristojni iz rimske škofije, vatikanskega romarskega urada in rimskega mestnega sveta na tiskovni konferenci predstavili nekaj logističnih dejstev in številk o tem, kako se večno mesto pripravlja na gostitev velikanskih množic vernikov, ki jih pričakujejo že na jutrišnji vigiliji, predvsem pa pri nedeljskem bogoslužju, ki ga bo ob 10. uri na Trgu sv. Petra pričel papež Frančišek.

Več kot 2.500 prostovoljcev bo dejavnih ves konec tedna, razdelili bodo štiri milijone brezplačnih plastenk vode in 150.000 bogoslužnih knjižic. Poskrbeli bodo tudi za vse potrebne informacije glede udeležbe pri bogoslužju, verniki se bodo lahko zbirali vse do reke Tibere na koncu Ulice sprave, ter glede pomoči za bolnike in invalide, ki bo na voljo na treh točkah v bližini Trga sv. Petra.

Celotno območje okoli Vatikana bo zaprto za promet, poskrbljeno pa bo za dodatne povezave mestnega avtobusa od parkirišč za potovalne avtobuse. Od sobote zjutraj do zgodnjih ponedeljkovih ur bodo ves čas delovale tudi glavne povezave na podzemni železnici. V bližini Trga sv. Petra je postavljenih okoli tisoč prenosnih stranišč, po vsem mestu pa si bo slovesno kanonizacijo moč ogledati preko 17 velikanskih zaslonov. Eden izmed njih je postavljen tudi na tretjem terminalu rimskega letališča Fiumicino.

Jutri ob peti uri popoldan se bo v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja pričelo molitveno bdenje, sledilo bo češčenje Najsvetejšega in razstava nekaterih predmetov, povezanih s papežem Janezom XXIII. in odprtjem drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Druga molitvena bdenja z možnostjo svete spovedi v različnih jezikih prirejajo vso noč po cerkvah v mestnem središču.

Za podrobnejše informacije, zemljevide mesta in video posnetke, pa tudi za bogoslužni material, je na voljo uradna spletna stran www.2popesaints.org v petih jezikih.

Vir: Radio Vatican / RO

Foto: splet /news.va / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh