Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lojze Grozde

Objava: 20. 01. 2014 / 14:00
Oznake: Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lojze Grozde

Junaški devetnajstletnik

Nezakonski sin, v otroštvu tolikokrat zapostavljen in zasramovan, je iz svojega življenja uspel napraviti sijajni ideal, ki lahko nagovori vsakega človeka. Vse svoje upanje je oprl na Boga in zato je iz tega, kar je prejel, lahko izklesal značajnega, poštenega in globoko čutečega fanta, ki je znal ljubiti.

Lojze Grozde se je rodil 27. 5. 1923 na Dolenjskem v nezavidljivih razmerah. Ljubljenost, ki je ni bil deležen v družini, se je naučil iskati pred Kristusovim križem. Ta pot ni bila lahka, saj je marsikdaj zapadel skušnjavam. Velikokrat se je hvalil, koliko alkohola lahko spije; skoraj noben pretep ni minil brez njega; skratka, bil je na dobri poti, da postane povprečen, neizrazit, mlačen pubertetnik. A vendar je njegova veličina v tem, da se je ob soočanju z lastno nemočjo znal obračati na Boga. V srečevanju s spolnostjo in čistostjo, v naporu študija in šolskega dela, v vsakodnevnih odnosih je kmalu začel tlakovati pot mučeništva. Prostovoljno odrekanje mu je postalo sredstvo za dosego plemenitega značaja. V pogostih obiskih kapele se je skoraj neopazno krepil osebni odnos s Kristusom.

Vsakič znova je potrjeval svojo odločitev Zanj, tako da je lahko slednjič Njemu izročil tudi svoje življenje. Za božične praznike se je odpravil domov, a ga je zajela partizanska patrulja in ga 1. 1. 1943 zaradi njegove trdne vere kruto mučila ter umorila.

Jan Dominik Bogataj
Nazaj na vrh