Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luč miru iz Betlehema prihaja tudi letos

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 08. 12. 2020 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2020 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Luč miru iz Betlehema prihaja tudi letos

Luč miru iz Betlehema prihaja tudi letos

Slovenski skavti bodo kljub izrednim razmeram delili Luč miru iz Betlehema.

Luč miru iz Betlehema 2019. FOTO: Tatjana Splichal.


Akcija Luč miru iz Betlehema obstaja v Evropi že od leta 1986. Njen namen je širiti sporočilo miru, ki je univerzalen dar, ki si ga zasluži prejeti in imeti prav vsak človek.

Skavti letos praznujejo 30. obletnico prvega sprejema Luči miru pri nas. Od leta 1990 namreč plamen širijo po naših krajih in si prizadevajo, da bi Luč miru na božični večer svetila v domovih mnogih slovenskih družin in posameznikov.

Letošnji sprejem Luči miru bo 12. decembra

»Letošnji svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema bo v soboto, 12. decembra 2020, ob 14. uri v Linzu. Tokrat ga bomo lahko spremljali preko spleta. V poznih popoldanskih urah omenjenega dne bo slovenska delegacija v skladu s trenutno epidemiološko situacijo plamen prejela v Šentilju, na meji z Avstrijo, in ga s pomočjo skavtinj in skavtov ter pridruženih organizacij ponesla po vsej Sloveniji. V nedeljo, 13. 12. 2020, bomo na mejnem prehodu Slovenska vas plamen predali tudi skavtom s sosednje Hrvaške.« Tako so slovenski katoliški skavti in skavtinje zapisali v sporočilu za javnost.

Deljenje Luči miru po Sloveniji

Skavtski voditelji bodo poskrbeli, da bo Luč miru iz Betlehema na voljo vsem ljudem v skladu s predpisi, ki veljajo v trenutnih epidemioloških razmerah. Kako bo to potekalo, bomo obveščeni v prihodnjih dneh, zato dogajanje okrog akcije Luč miru iz Betlehema spremljajte na njihovi uradni spletni strani ali na Facebook strani.

Dobrodelni akcijo podprite tudi vi

Akcija Luč miru iz Betlehema nosi tudi dobrodelno noto. V letošnjem letu bodo s pomočjo zbranih sredstev skavti podprli tri projekte na ravneh svojega delovanja v Sloveniji in v svetu.

Prvi del denarja bo namenjen organizaciji Lunina vila, ki je zasebna in neprofitna organizacija v Sloveniji, katere poslanstvo je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih.

Drugi projekt je podpora katoliški skavtski organizaciji Lebanese Girl Scout Association, ki v libanonskem Bejrutu in drugje po Libanonu pomaga z razdeljevanjem hrane in nudenjem pomoči vsem potrebnim. Poleg koronavirusa je letos poleti v Bejrutu prišlo tudi do silovite eksplozije, ki je za sabo pustila številne žrtve in ogromno materialno škodo.

V letošnjem letu je bil v sklopu ZSKSS ustanovljen dobrodelni Sklad sv. Lucije, ki je namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in stiskah skavtskih članov, ki jim lahko naša pomoč pripomore k boljšemu zdravljenju. Del zbranih sredstev bodo tako namenili tudi temu skladu.

Prostovoljne prispevke bodo skavti zbirali med deljenjem plamena Luči miru iz Betlehema, pomagate pa jim lahko tudi z donacijami preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.


FOTO: Tatjana Splichal.

Prižgimo bližino!

Plamen Luči miru iz Betlehema s seboj prinaša pomembno sporočilo. Letošnje geslo akcije se glasi »Prižgimo bližino«, spremlja pa ga naslednja poslanica:

Naš svet je povsem isti kot včeraj, ta čas je le pokazal, kakšen je v resnici.
Daleč smo si, že dolgo, in si od strahu ne upamo priti bližje.
Zato vam prinašamo luč, saj je luč tista, ki ogreje,
tista, ki pomiri, tista, ki nas drug drugemu približa.
Ko namreč v temi nekomu osvetli obraz, ta ni več strah, ampak človek.
Zato vam prinašamo Luč, ki se je v Božiču spustila med nas.
To je naš korak bližje vam v teh mrzlih časih.
Želimo vam dati to Luč, želimo vam biti ljudje.
Sprejmite jo od nas in jo nesite naprej.
Naredite tudi vi korak bližje ljudem,
nikogar ne pustite samega,
poiščite način, da jim pokažete bližino.
Ljubezen je iznajdljiva in bo našla pot.
Prižgimo luč! Obdržimo bližino!


Preberite še:
- Skavti izvolili novo vodstvo
- Priznanje skavtoma za predanost in čut za sočloveka

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh