Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lučka za Zarjo

Objava: 17. 12. 2004 / 13:16
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lučka za Zarjo

Luč miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom Mir je čas brez vojne.

Na Dunaju so luč miru slovenski skavti in skavtinje sprejeli že v soboto, 11. decembra. V Mariboru na Slomškovem trgu jo bodo sprejeli v petek, 17. decembra, ob 18. uri, v Ljubljani pa dan pozneje, 18. decembra, ob 16. uri, z ekumenskim bogoslužjem pri frančiškanih na Tromostovju. Nato bodo skavti, skavtinje, taborniki, Mladinski ceh in drugi soorganizatorji ponesli lučko miru po vsej Sloveniji. Dobite jo lahko v skoraj vseh župnijskih cerkvah, na sedežu skavtske otrganizacije v Ljubljani, v mestnih hišah … Več informacij dobite na spletnih straneh http://lmb.skavt.net ali po telefonu 01/433-21-30, 031/210-944.

Od kod in kam se širi plamen
Luč miru iz Betlehema se je začela leta 1986 na Avstrijski televiziji ORF, natančneje v njenem studiu v Linzu. V oddaji Luč v temi, namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Plamen ima tako poseben pomen, ker stalno gori v tej votlini. Ker je oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi luč miru iz Betlehema prižgal v votlini Jezusovega rojstva otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Pobudniki si takrat verjetno niso zamišljali, da bodo v dobrih desetih letih to luč prižigali po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope.

V Sloveniji že trinajsto leto
Luč miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom Mir je čas brez vojne. Raznašali so ga tudi v vseh naslednjih letih. Vsakič so plamen sprejeli tudi predstavniki države in Cerkve. Oblikoval se je značilen znak akcije in nastala je njegova himna. Prostovoljni prispevki, ki se zberejo ob deljenju plamena luči miru iz Betlehema, gredo vsako leto kateri od dobrodelnih organizacij. Letos jih bodo podarili zavodu Zarja, ki je namenjen osebam po poškodbi možganov, njihovim svojcem in preventivnemu delovanju v širšem družbenem okolju.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh