Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lukašenko si prizadeva za papežev obisk Belorusije

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 13. 04. 2012 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lukašenko si prizadeva za papežev obisk Belorusije

Tamkajšnji režim predvsem zaradi nedavnih usmrtitev na zahodu ni dobrodošel.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko si prizadeva za obisk papeža Benedikta XVI. v svoji deželi. Med srečanjem z vatikanskim veleposlanikom v Minsku, nadškofom Claudiem Gugerottijem je po navedbah beloruskih medijev izjavil, da bi se izredno razveselil papeževega obiska v tej vzhodnoevropski deželi. “Menim, da bo kmalu prišel dan, ko se bo papež srečal s svojimi privrženci v Belorusiji”, naj bi bile besede Lukašenka, čigar režim predvsem zaradi nedavnih usmrtitev na zahodu ni pretirano dobrodošel. Belorusija je edina evropska država, v kateri še vedno izvajajo smrtno kazen. Lukašenkova vlada je priložnostno tudi v stiku z večinsko Cerkvijo pravoslavnega Moskovskega patriarhata.

Lukašenko je poudaril, da bi obisk svetega očeta v Belorusiji spodbudil tako katoliške kot tudi pravoslavne vernike. Njegova vlada, kot je pojasnil, si želi sodelovanja s katoliško Cerkvijo. Vsa vprašanja, o katerih je razpravljal z Benediktom XVI., so v Minsku že rešili. “Če si katoliška Cerkev prizadeva za pravičnost, bomo z njo vedno našli skupni jezik”, meni beloruski predsednik.

Benedikt XVI. je Lukašenka v Vatikanu sprejel leta 2009. Takrat je beloruski predsednik po lastnih navedbah svetemu očetu predlagal katoliško-pravoslavno srečanje cerkvenih poglavarjev v Minsku. Vatikan si prizadeva za pogodbo o sodelovanju z Belorusijo, katere cilj naj bi bil boljše sodelovanje med Cerkvijo in državo. Vatikanski veleposlanik Gugerotti je vladi v Minsku že predložil osnutek pogodb, podrobnosti pa zaenkrat še niso znane.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh