Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luksemburški nadškof kritično o reformi zakona o splavu

Objava: 09. 02. 2010 / 13:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Luksemburški nadškof kritično o reformi zakona o splavu

‘Socialna stiska v visoko razviti družbi ne bi smela biti razlog za splav’

Cerkev v Luksemburgu je se je kritično izrekla o načrtovani reformi zakona o splavu. Nadškof Fernand Franck je v svoji izjavi za javnost pograjal predlagano postavko socialnega statusa kot sprejemljiv razlog za opravljanje splava, ki jo želi k zakonu dodati luksemburška vlada.

Po zakonskem osnutku, ki ga je vlada že odobrila, naj bi bil splav nekaznovan tudi v primeru, ko ženska dokaže svojo socialno stisko, zaradi katere ne more sprejeti novega življenja. Nadškof Franck meni, da v visoko razviti družbi socialna stiska ne bi smela biti razlog za splav.

Po zakonu o splavu, ki je v Luksemburgu v veljavi od leta 1978, je splav v prvih dvanajstih tednih nosečnosti dovoljen le v primeru posilstva, če ostaja visoko tveganja za zdravje zarodka ali pa če je resno ogroženo telesno ali duševno zdravje matere.

Nadškof se je kritično izrazil tudi o načrtovanem skrajšanju roka med obveznim posvetovanjem in dokončno odločitvijo nosečnice za ali proti splavu. Po novem naj bi od posvetovanja do odločitve minili le trije dnevi namesto prejšnjih sedmih, kar po nadškofovem mnenju še oslabi pravico do življenja nerojenega otroka. Manj časa ima, da bi potrkal na vest bodoče mamice.

Ob zaključku je Franck še opozoril na uporabo medicinskih sredstev, kot so denimo jutranje tabletke. S tem, je pojasnil nadškof, se v zavesti žensk ustvarja zgolj neko sivo območje, ki po njihovem omili in olajša težko odločitev.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh