Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lurd predstavil načrte za vnovično odprtje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 06. 2021 / 12:42
Oznake: Koronavirus, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 22:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lurd predstavil načrte za vnovično odprtje

Lurd predstavil načrte za vnovično odprtje

Romarji v letošnjem poletju vabljeni na pevske večere, procesije z baklami in k mašam pred lurško votlino.

Procesija v Lurdu, avgust 2014 FOTO: Oton Naglost

Marijino romarsko središče Lurd v Franciji želi s poletno romarsko zasnovo po izteku epidemije koronavirusne bolezni znova privabiti množice romarjev. Program z naslovom »Lurške noči« od 1. julija naprej ponuja pevske večere, procesije z baklami in svete maše pred lurško votlino, je po navedbah avstrijskega Kathpressa na nedavni tiskovni konferenci pojasnil rektor romarskega središča Olivier Ribadeau Dumas. Procesije bodo osvetljevale svetlobne inštalacije na obeh romarskih bazilikah, ukrepi, ki so veljali med koronaepidemijo, pa bodo postopoma zrahljani.

Po dolgem zaprtju zaradu epidemije in ob milijonskih izgubah je nujno treba znova zagnati krajevno gospodarstvo, je pojasnil Ribadeau Dumas. Za vstop v svetišče ne bodo potrebna kakršna koli zdravstvena potrdila. Digitalna orodja, ki so jih razvili v času epidemije, naj bi vernikom z vsega sveta tudi v prihodnje pomagala ohranjati in graditi občestvo s tamkajšnjimi romarji.

Tudi letos virtualno romanje za vernike z vsega sveta

16. julija, na obletnico zadnjega Marijinega prikazanja vidkinji Bernardki Soubirous leta 1858, naj bi pod imenom »Lourdes United« (Združeni Lurd) ponovili spletno oz. virtualno romanje, ki so ga organizirali že lansko leto. Prireditev naj bi trajala 15 ur, v živo pa jo bodo v desetih jezikih predvajali na televizijskih in radijskih postajah ter družbenih omrežjih. V romarskem središču upajo, da jim bo znova uspelo povezati na milijone vernikov z vsega sveta.

Lurd sodi med najbolj znana romarska središča na svetu. V tem mestecu na jugu Francije naj bi se takrat 14-letni pastirici Bernardki Soubirous (1844-1879) skupno kar 18-krat prukazala Božja Mati Marija.

leto za letom je Lurd obiskovalo na milijone romarjev, med njimi na deset tisoče bolnikov in invalidov. Mestece z okoli 14.000 prebivalci za Parizom beleži drugo najvišje število hotelskih postelj in nočitev v Franciji. Spomladi 2020 je bilo svetišče med prvim koronazaprtjem prvič v svoji zgodovini za obiskovalce zaprto dlje kot dva meseca.


Nalaganje
Nazaj na vrh