Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Madagaskar ponovno prizadel ciklon

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 25. 02. 2022 / 11:39
Oznake: Cerkev, Nesreča
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2022 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Madagaskar ponovno prizadel ciklon
Madagaskar prizadel že tretji ciklon v zadnjem mesecu. FOTO: Misijonsko središče Slovenije

Madagaskar ponovno prizadel ciklon

Otoško državo Madagaskar je s torka na sredo ponovno hudo prizadel ciklon Emnati. Pred njim sta državo hudo oškodovala že ciklona Batsirai in Ana, po katerima se ljudje še danes niso opomogli. Misijonarji poročajo, da ni so pričakovali, da bo spet tako hudo.

Tropski ciklon Emnati se je okrepil že pretekli konec tedna, ko se je premaknil proti zahodu in dosegel stopnjo intenzivnega tropskega ciklona, poroča Meteo France. Potem je sicer začel slabeti, od obale je bil oddaljen nekaj več kot 150 kilometrov ter nekaj več kot 250 kilometrov od predvidenega območja.

Napovedi, ki so kazale, da bo obalo dosegel v torek, in sicer med mestoma Mananjary in Manakara, ki ju je pred 17 dnevi močno prizadel ciklon Batsirai, so se uresničile.

Misijonarji poročajo o veliki škodi

Po poročanju misijonarja Jožeta Adamiča domačini niso pričakovali, da bo ponovno tako hudo. Tudi sam je zavaroval svoj misijon. Strehe je otežil z žaklji v katerih je bilo 300 kilogramov zemlje in peska ter odstranil vse luči. Veliko je podrtih dreves in odkritih streh, ceste so prekinjene in poplavljene.

»Ciklon Emnati nas je zadel v polni meri. Divja že od 11h zvečer (22. 2.). Njegova pot se je spremenila in potuje čez vse slovenske misijone. Podira drevje, odkriva in podira hiške domačinov, pločevina s streh leti po zraku. Poplave. Ljudje iščejo zavetje v cerkvi, ki je edina močno grajena stavba. K sreči je hitro prišla pomoč iz MSS za odpravo posledic ciklona pred 10 dnevi, da smo ustvarili vsaj nekaj zaloge riža. Hvala vsem, ki mislite na nas. Ubogo ljudstvo. Prizadeto je območje več milijonov ljudi.« (Janez Krmelj)

Ubogo ljudstvo. Prizadeto je območje več milijonov ljudi (Janez Krmelj)

Stane Kerin: Ciklon močnejši kot prejšnji

Z Madagaskarja so se oglasili tudi drugi slovenski misijonarji. Po besedah Toneta Kerina je »Nebo je podivjalo. Grozno izgleda. Ob dveh ponoči prihajajo k meni ljudje, ker jim je uničilo hiše. Internet ne dela več …«

Janez Mesec medtem poroča, da jim je veter razkril mizarsko in mehanično delavnico. »Ko se je zdanilo, smo opazili tri sosedove hiše podrte in na tleh veliko dreves. Še nekaj streh nam je ropotalo. Uspeli smo jih obtežiti z vrečami peska.« 

Da je bil tokratni ciklon še močnejši je v Misijonsko središče Slovenije sporočil Stane Kerin. »Podiral je drevesa in razkril streho na dvorani. Pločevino je odneslo 5 m stran preko obzidja na cesto, ki pelje proti Manambondro. Tudi na cerkvi je na enem vogalu odkril streho.«

Vremenoslovci napovedovali katastrofo

Po poročanju Nase so vremenoslovci pričakovali obsežno skupno količino padavin, hkrati pa naj bi neurje prineslo potreben dež v južne dele Madagaskarja, ki jih je prizadela suša.

Prispevajte svoj dar za prizadete v ciklonu

Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, račun: SI56 0201 4005 1368 933. Koda namena: CHAR. Namen nakazila: ciklon Madagaskar, referenca: SI00 249209

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh