Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Madžarska: od polnoči izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 25. 05. 2022 / 10:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Madžarska: od polnoči izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini
Kip kralja Štefana v Budimpešti. FOTO: Tatjana Splichal

Madžarska: od polnoči izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini

Na Madžarskem danes od polnoči veljajo izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini, kot je včeraj sporočil tamkajšnji premier Viktor Orban.

Na Madžarskem so že doslej veljale izredne razmere zaradi epidemije koronavirusne bolezni, vendar se bo ta ukrep prihodnji torek iztekel. Premier Orban je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je svet na robu gospodarske krize, zato mora »Madžarska ostati zunaj te vojne in zaščititi finančno varnost družin«. To po njegovih besedah terja prostor za delovanje in takojšnje ukrepanje, zato je vlada, »ki deluje v skladu z ustavo«, razglasila izredne razmere od polnoči.

Kot poroča STA, je madžarski parlament pred tem včeraj z dvotretjinsko večino vladajoče desne stranke Fidesz sprejel spremembo ustave, ki širi mandat vlade za razglasitev izrednih razmer v primeru oboroženih spopadov, vojne ali humanitarne nesreče.

Z uvedbo novih izrednih razmer bo premier Viktor Orban lahko še naprej vladal z odloki.

Z včeraj potrjeno spremembo so uvedli novo kategorijo izrednih razmer, v skladu s katero lahko vlada te sedaj razglasi tudi v primeru, ko se katera od sosednjih držav sooča z oboroženim spopadom, vojno ali humanitarno katastrofo.

Izredne razmere, ki jih je vlada uvedla na začetku koronaepidemije pred več kot dvema letoma, parlament pa jih je od takrat nekajkrat podaljšal, se iztečejo 31. maja. Z uvedbo novih izrednih razmer bo Orban lahko še naprej vladal z odloki.

Nalaganje
Nazaj na vrh