Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija krepi ofenzivo v Donbasu, Zelenski med najbolj vplivnimi ljudmi na svetu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 05. 2022 / 10:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija krepi ofenzivo v Donbasu, Zelenski med najbolj vplivnimi ljudmi na svetu
Vojna v Ukrajini traja že več kot tri mesece. FOTO: Pexels

Rusija krepi ofenzivo v Donbasu, Zelenski med najbolj vplivnimi ljudmi na svetu

Ruske sile v Ukrajini še naprej krepijo svojo ofenzivo v okolici regije Lugansk na vzhodu Donbasa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek zvečer opozoril, da Moskva ne namerava zapustiti zasedenih območij v regijah Harkov in Herson ter v Zaporožju in Donbasu.

Potem ko je Ukrajina konec marca in v začetku aprila uspela pregnati ruske sile iz dveh največjih mest v državi, Kijeva in Harkova, pa sedaj priznava velike izgube v Donbasu, ki ga sestavljata regiji Lugansk in Doneck. Prav tam naj bi ruske sile okrepile ofenzivo in se osredotočile zlasti na del v okolici Luganska.

Ukrajinske oblasti opozarjajo, da ruske sile sedaj skušajo obkoliti mesta Severodoneck, Lisičansk, Popasna in Bahmut. Prav s padcem Bahmuta pa bi Rusija dobila nadzor nad ključnim križiščem, ki trenutno služi kot improvizirano poveljniško središče za večino ukrajinskih vojnih prizadevanj.

V svojem nagovoru je Zelenski v ponedeljek zvečer opozoril, da so razmere še posebej kritične v Donbasu, kjer je ruske sile obtožil, da skušajo »odstraniti vse, kar je živo«. V prvih treh mesecih invazije pa naj bi po njegovih besedah Rusija izvedla skoraj 1500 raketnih in več kot 3000 letalskih napadov.

Zelenski udeležencem Davosa tudi o globalni lakoti. 

Rdeči križ bo preveril pogoje obravnave zajetih borcev iz Azovstala

Mednarodni odbor Rdečega križa je včeraj sporočil, da bo preveril pogoje in obravnavo ukrajinskih vojakov iz jeklarne Azovstal v Mariupolju, ki so se nedavno predali ruskim silam. Registracija vojnih ujetnikov s strani ICRC lahko te vojake zaščiti pred nevarnostjo, da izginejo brez sledu.

Po besedah tiskovne predstavnice ICRC je prednostna naloga Rdečega križa preveriti pogoje pridržanja in ravnanja z vojnimi ujetniki, da bi preprečili njihovo izginotje in ohranili stik z njihovimi družinami.

Hodeib je pri tem opozorila, da bodo vse informacije o številu in osebnih podatkih ukrajinskih borcev, ki so zapustili jeklarno, ostali zaupni in ne bodo objavljeni. »Ne bomo javno objavili seznamov ali imen ljudi, ki smo jih obiskali, ali tistih, ki jih bomo obiskali v prihodnosti,« je dejala.

Vatikanski »zunanji minister«: Ukrajina potrebuje tudi vojaško pomoč. 

V regiji Herson pod ruskim nadzorom razglasili rubelj za uradno valuto

Oblasti v ukrajinski regiji Herson, ki je pod nadzorom ruskih sil, so včeraj naznanile uvedbo ruskega rublja kot uradne valute na območju. To sicer ostaja tudi ukrajinska »grivna«, poročajo tuji mediji. 

»Danes bo izdan odlok, ki bo v regiji Herson formaliziral uvedbo dvojne valute,« je v video nagovoru dejal Moskvi naklonjen vodja regionalne administracije Vladimir Saldo. »To pomeni, da imajo vsi trgovci pravico – kasneje pa bo to postalo obvezno – navesti cene v dveh valutah, grivnah in ruskih rubljih,« je dodal. Pojasnil je še, da bo menjalni tečaj znašal dva ruska rublja za eno grivno, in napovedal, da bo ruska banka v naslednjih dneh v Hersonu odprla podružnico.

Poljski nadškof Gadecki kritično o vatikanski politiki do Rusije.

Okoli 20 držav Ukrajini ponudilo novo vojaško pomoč

Okoli 20 držav je Ukrajini ponudilo novo vojaško pomoč, je včeraj dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Na drugem srečanju vojaške kontaktne skupine za Ukrajino, ki je tokrat potekalo prek spleta, so sodelovali obrambni ministri iz več kot 40 držav.

Ministre je nagovoril tudi ukrajinski kolega Oleksij Reznikov, ki jim je predstavil stanje v Ukrajini, ki se od 24. februarja brani pred rusko invazijo. 

Austin je pozdravil zagon donacij in dobav orožja Ukrajini po prvem srečanju te skupine v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji pred štirimi tedni. Ob novih napovedih pomoči je Austin dejal, da »veliko držav podarja nujno potrebno topniško strelivo, obalne zaščitne sisteme, tanke in ostala oklepna vozila«. Mnogo ostalih držav Ukrajincem ponuja možnost usposabljanja vojakov.

Zelenski na seznamu 100 najbolj vplivnih revije Time 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je uvrstil na lestvico sto najbolj vplivnih osebnosti na svetu, ki jo že vse od leta 1999 vsako leto sestavlja ameriška revija Time. »V predsedniku Zelenskem ima ukrajinski narod voditelja, vrednega njihovega poguma in trdoživosti,« je ob tem zapisal ameriški predsednik Joe Biden.

Kot je še dodal, »so države svobodnega sveta, navdahnjene z zgledom predsednika Zelenskega, enotnejše, odločnejše in bolj usmerjene k cilju, kot so bile kadarkoli v nedavni zgodovini,« je še dodal Biden.

Na lestvico najvplivnejših revije Time se je poleg Zelenskega sicer uvrstil tudi prvi mož ukrajinske vojske, načelnik generalštaba Valerij Zalužni, obenem pa tudi ruski voditelj Vladimir Putin, ki je pred tremi meseci ukazal invazijo na sosednjo državo.

Odgovorni urednik revije Time Edward Felsenthal je to komentiral z zapisom na Twitterju, da »spekter različnih načinov vplivanja še nikoli ni bil tako jasen« kot na letošnji lestvici: »Diktator, odgovoren za brutalno vojno, in ukrajinski predsednik, ena redkih junaških osebnosti v naših razdiralnih časih.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh