Zapri
Iskanje

Poljski nadškof Gadecki kritično o vatikanski politiki do Rusije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 19:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Poljski nadškof Gadecki kritično o vatikanski politiki do Rusije

Poljski nadškof Gadecki kritično o vatikanski politiki do Rusije
Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki, je prejšnji teden skupaj s še dvema poljskima nadškofoma obiskal Ukrajino. FOTO: Vatican Media
Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki, je kritično ocenil vatikansko politiko do Rusije.

»Po mojem mnenju bi moral Vatikan z Rusijo ravnati bolj zrelo, saj se zdita stari in trenutni pristop zelo naivna in utopična,« je nadškof Gadecki povedal za poljsko katoliško tiskovno agencijo KAI. Seveda sta vzpostavitev stikov in dialoga plemenita cilja, vendar ju žal ne spremlja »dovolj resen premislek Vatikana«.

Gadecki je poudaril, poroča avstrijski Kathpress, da je ruski predsednik Vladimir Putin zavestno ponižal papeža Frančiška, saj je na srečanja vedno znova prihajal z večurno zamudo. »Sveti sedež bi se moral zavedati, da bi moral biti v odnosih z Rusijo bistveno previdnejši, saj izkušnje srednje- in vzhodnoevropskih držav kažejo, da je laž druga narava ruske diplomacije,« je izjavil nadškof. Obenem se zdi, da vatikanska diplomacija podcenjuje države Srednje in Vzhodne Evrope. V trenutnih vojnih razmerah je zelo pomembno, da Sveti sedež podpira Ukrajino na vseh ravneh.

Papež je v pogovoru za italijanski časnik dejal, da je morda »Natovo lajanje na vrata Rusije« spodbudilo jezo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Gadecki je prejšnji teden skupaj s še dvema poljskima nadškofoma obiskal Ukrajino. V Kijevu sta se pogovarjala tudi z vatikanskim »zunanjim ministrom«, nadškofom Paulom Gallagherjem, ki je bil prav tako na obisku v Ukrajino.

Na Poljskem so kritično ocenili papežev predlog, da bi se najprej srečal s Putinom v Moskvi, namesto da bi odpotoval v Ukrajino. Ruski predsednik je doslej kakršno koli tovrstno srečanje zavrnil. Poleg tega je v raziskavi skoraj 79 odstotkov Poljakov menilo, da je slabo, ker je Frančišek zvezi Nato pripisal morebitni del odgovornosti za rusko invazijo na Ukrajino. Papež je v pogovoru za italijanski časnik dejal, da je morda »Natovo lajanje na vrata Rusije« spodbudilo jezo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh